latinica  ћирилица
15/10/2019 |  21:31 ⇒ 16/10/2019 | 07:26 | Autor: SRNA

UN: Ankara bi mogla da odgovora za ratne zločine

Turska bi mogla da odgovara za ratne zločine zbog pogubljenja izvršenih u Siriji, upozorile su UN.
UN - Foto: Getty Images
UNFoto: Getty Images

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je danas da su od početka turske ofanzive na sjeveroistoku Sirije dokumentovane civilne žrtve uzrokovane udarima iz vazduha, kopnenim napadima i snajperskom vatrom.

AP podsjeća da su Turska i njihovi saveznici iz redova sirijskih pobunjenika pokrenuli ofanzivu na sjeveroistoku Sirije navodeći da je cilj poraz kurdske milicije Јedinice narodne odbrane /ЈPG/ koje Ankara smatra teroristima.

Sirijske demokratske snage /SDF/ optužuju turske saveznike da su iz zasjede na putu na sjeveru Sirije ubili kurdskog političara Hevrina Kalafa, što pobunjenici negiraju.

Portparol Kancelarije UN za ljudska prava Rupert Kolvil rekao je da posjeduju video-snimak na kojem se vidi pogubljenje tri kurdska zarobljenika a koje su izvršili pripadnici "Ahrar al Šarkija" koja je saveznik sa Turskom na auto-putu između Hasake i Mandžiba.

Prema njegovim riječima, UN su dobile izvještaje da su Kalafa na istom putu ubili pripadnici te organizacije.

"Turska bi mogla biti smatrana odgovornom kao država zbog kršenja koje vrše grupacije povezane sa njom. Ankara ima kontrolu nad ovim grupacijama ili operacijama tokom kojih su se ova kršenja desila", naglasio je Kolvil.