latinica  ћирилица
16/10/2019 |  09:07 ⇒ 10:13 | Autor: B92

Makenzi: Bombardovanje SRЈ i priznanje Kosova je greška

Kanadski general u penziji, nekadašnji komandant Unprofora u Sarajevu, Luis Makenzi, ponovio da je bombardovanje SRЈ i priznanje Kosova bila "ludost".
Srbija sa KiM (ilustracija) -
Srbija sa KiM (ilustracija)

Makenzi dolazi na predstojeći Sajam knjiga u Beogradu povodom promocije srpskog izdanja svoje knjige "Mirotvorac: Put u Sarajevo", napisane prije 26 godina i koja je bila bestseler u Kanadi.

U intervjuu za Politiku on ponavlja svoje stavove, zbog kojih je bio često kritikovan i u svojoj zemlji i, prije svega u BiH, da u Srebrenici nije bio počinjen genocid, već ratni zločin, da je oslobađanje u Hagu ratnog komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića sramotno, a bombardovanje Srbije 1999. i priznanje Kosova velika greška, "ludost".

Makenzi je bio komandant sektora Unprofora u Sarajevu od 1992. do juna 1993. kada su vlasti u Sarajevu zatražile da bude smijenjen.

- Očekivali su da ću se slagati s njima po svim pitanjima... Kako je moj mandat podrazumijevao da budem nepristrastan i objektivan, bili su veoma uznemireni mojim komentarima na pojedine probleme - kaže Makenzi.

Kanadski general, koji je poslije odlaska u penziju nakon povratka iz Sarajeva jedno vreme, 1997, bio i zamjenik premijera Kanade, protivio se NATO bombardovanju Srbije i kritikovao svoju vladu zbog priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

- Istina će uvijek uznemiravati one koji imaju drukčije mišljenje. Razvojem događaja od bombardovanja naovamo, jasno je da je ludost bombardovanja suverene zemlje i priznanje nezavisnosti Kosova više stvorilo nego što je riješilo problem - istakao je Makenzi.