latinica  ћирилица
16/10/2019 |  09:34 | Autor: SRNA

Najmanje deset lažnih diploma u federalnim institucijama, bilo i otkaza

Provjera diploma zaposlenih u federalnim institucijama do sada je pokazala da je najmanje deset namještenika u proteklom periodu posao dobilo na osnovu lažnih diploma, a otkriveno je i nekoliko takvih službenika, piše "Dnevni avaz".
Vlada FBiH (arhiva) -
Vlada FBiH (arhiva)

Ministar obrazovanja i nauke Federacije BiH Elvira Dilberović, koja je pokrenula incijativu provjere diploma, rekla je da je ova kontrola pokazala da u 102 institucije s hiljadama zaposlenih, čiji rad plaćaju građani, ima onih sa lažnim diplomama, mahom srednjoškolskih, ali da ih ima i sa lažnim fakultetskim diplomama.

Ona nije željela precizirati o kojem se broju radi niti kojim institucijama, dodavši da se priprema izvještaj za Vladu FBiH, nakon čega će javnost o svemu biti detaljno obaviještena.

- Neke su institucije tim svojim zaposlenim već dale otkaze, a neke su obavijestile i nadležno tužilaštvo - dodala je Dilberovićeva.

Diplome su provjeravale same institucije za svoje zaposlene tako što su slale upite školama i fakultetima. Podaci su se na kraju slali Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH, čiji bi izvještaj, nakon što bude napisan, uskoro trebalo da bude na dnevnom redu Vlade.

Zaključak o provjeri diploma svih zaposlenih u svim federalnim organima uprave, zavodima, agencijama, pa i preduzećima u većinskom vlasništvu FBiH donijela je Vlada početkom godine.

Rok od šest mjeseci za završetak posla je prošao, a do kašnjenja je došlo zbog niza problema, među kojima je taj što su pojedini fakulteti počeli tražiti i do 350 KM za potvrde.