latinica  ћирилица
16/10/2019 |  11:03 ⇒ 11:04 | Autor: SRNA

Aerozagađenje izazvalo 400.000 prijevremenih smrtnih slučajeva

Oko 400.000 prijevremenih smrtnih slučajeva zabilježeno je u Evropi usljed lošeg kvaliteta vazduha tokom 2016. godine, objavila je Evropska agencija za okolinu.
Zagađenje vazduha - Foto: RTRS
Zagađenje vazduhaFoto: RTRS

U izvještaju se navodi da je skoro svaki Evropljanin koji živi u gradu izložen nivou zagađenja koje premašuje nivo štetan za zdravlje.

- Zagađenje vazduha trenutno je najvažniji rizik iz okoline po ljudsko zdravlje - naglašava se u izvještaju.

Stručnjak EEA za kvalitet vazduha Alberto Gonzalez Ortiz rekao je da nivo opasnih čestica u evropskim gradovima opada, ali nedovoljno brzo.

- Јoš nismo dostigli standarde EU i, naravno, daleko smo od toga da dostignemo standarde Svjetske zdravstvene organizacije - rekao je Ortiz.

Prema zakonu EU, članice su obavezne da procijene stepen prisustva štetnih čestica u vazduhu, naročito u urbanim područjima, i da preduzmu mjere ako su pređena određena ograničenja.

EU je uvela oštrije restrikcije u vezi sa štetnim česticama nakon što je najviši sud evropskog bloka u junu presudio da gradovi treba da preduzmu mjere ukoliko su ograničenja premašena na samo jednoj lokaciji, umjesto da se u obzir uzima prosječna vrijednost u nekom regionu.