X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
16/10/2019 |  12:01 ⇒ 20:11 | Izvor: RTRS

Tim ronilaca počinje vađenje "eskalibura" iz Vrbasa (VIDEO)

Muzej Republike Srpske je u saradnji sa RK BUK i Republičkim zavodom za zaštitukulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, započeo realizaciju projekta "Vrbaški mač u kamenu".

Riječ je o srednjovijekovnom maču kojeg je u rijeci Vrbas pronašao ronioc Ronilačkog kluba BUK. Ronioci su nakon ovog pronalska kontaktirali Muzej Republike Srpske , gdje je odmah pristupljeno pripremanju stručnog vađenja i planiranju konzervacije i restauracije kao i izlaganju eksponata.

Vađenje mača iz rijeke biće realizovano 16. i 17. 10. 2019. godine, a tim koji će raditi čine Ana Ćurić, ronilac-biolog, Milan Rodić ronilac, Ivana Pandžić arheolog-ronilac, Boris Trninić ronilac-predsjednik BUK-a, Darko Vučić ronilac-snimatelj i Јanko Vračar, muzejski savjetnik istoričar. Temeljno čišćenje i konzervacija biće rađeni neposredno nakon vađenja mača u Muzeju Republike Srpske, za šta je nadležan konvervator Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu.

Pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača u koritu rijeke Vrbas predstavlja značajno arheološko otkriće jer je na teritoriji grada Banjaluka, u proteklih skoro devedeset godina koliko postoji Muzej Republike Srpske, pronađen samo jedan srednjovjekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa.

- Ovakav tip bastardnog mača, koliko se može procijenti na podvodnom snimku i u fotografijama, a na osnovu tipološke analize sječiva, nakrsnice i jabučice mača, korišten je u razdoblju od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka. Ovakvi mačevi na našim prostorima su relativno rijetki, zbog čega je njegovo spašavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za Muzej, tako i za Grad i Republiku Srpsku - rekli su u Muzeju Republike Srpske.