latinica  ћирилица
16/10/2019 |  13:12 | Autor: SRNA

Špirić: Umjesto što diktira, Izetbegoviću bi bilo bolje da uđe u kompromis

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić ocijenio je danas da bi bilo bolje da lider SDA Bakir Izetbegović, umjesto što diktira kako će se ponašati entitet, uđe u kompromis o formiranju Savjeta ministara.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Špirić je rekao da nije dobro niti u skladu sa zdravim političkim načelima da Izetbegović diktira kako će se ponašati entitet.

- Mnogo je bolje da vodi računa o BiH, da uđe u kompromis kako bi došlo do formiranja Savjeta ministara i kako bi BiH činila ono što je interes svih građana koji žive u njoj - rekao je Špirić novinarima u Beogradu gdje sa zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojšom Radmanovićem učestvuje na zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije.

On smatra da trenutna situacija prijeti da ugrozi institucije BiH.

- Nažalost, situaciju kojoj se sada nalazi BiH prijeti da ugrozi institucije BiH. Izetbegović bi trebalo da posveti pažnju tome, a ne entetetu - rekao je Špirić.

Izetbegović je ranije danas izjavio da će stvari u BiH biti status kvo /status quo - nepromijenjene/ sve dok SNSD ne odluči prihvatiti da entitet ne može komandovati BiH, te da se ne može načeti ili rasturiti ustavnopravni konstrukt BiH.