latinica  ћирилица
16/10/2019 |  13:31 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

Petričević: Podrška privrednom razvoju opštine Šamac

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je u Šamcu da je danas sa rukovodstvom ove opštine dogovoreno djelovanje u pravcu razvoja prvenstveno drvoprerađivačke, metalske i prehrambene industrije u ovoj lokalnoj zajednici.

Petričević, koji je razgovarao sa načelnikom opštine Šamac Đorđem Milićevićem i predsjednikom lokalne Skupštine Nikolinom Škrbić, istakao je da će zajednički djelovati na dovođenju investitora na šamačko područje.

Petričević, koji je potom posjetio privredne subjekte "Metal-Holand", koji se bavi izradom čeličnih konstrukcija, i "ID-plast", čija je osnovna djelatnost proizvodnja plastične i aluminijumske stolarije, naglasio je da sredstva kojima raspolaže resorno ministarstvo nisu dovoljna za potrebe privrede, ali da radi na tome da ih bezbijedi.

- Ministarstvo radi na tome da u idućoj godini obezbijedi značajnija sredstva, konkretno 20 miliona KM koji bi bili usmjereni za razvoj privrede i nabavku novih tehnologija, mašina, unapređenje procesa proizvodnje, te ulaganje i proširenje postojećih objekata i djelatnosti privrednih subjekata - istakao je Petričević.

Milićević je rekao da je cilj današnjeg sastanka sa resornim ministrom to da privredni ambijent opštine Šamac bude podignut na viši nivo.

- Sa aspekta opštine Šamac u protekle tri godine nizom odluka na lokalnom nivou podsticali smo novo zapošljavanje, nabavku nove opreme i nove investicije. U razgovoru sa svim investitorima proteklih godina imao sam priliku da čujem da oni, osim ovih lokalnih mjera, očekuju i pomoć Vlade Republike Srpske i resornih ministarstava - naveo je Milićević.

On je rekao da očekuje da u idućoj godini Vlada Republike Srpske izdvoji značajnija sredstva kojima bi ovaj paket mjera sa lokalnog nivoa bio upotpunjen.

Tehnički direktor "Metal-Holanda" Saša Tanasić rekao je da ova firma proizvodi čelične konstrukcije za tržišta Holandije, Belgije i zemalja Zapadne Evrope.

On je naveo da je proizvodnja metalnih konstrukcija lani iznosila 1.000 tona, a ove godine će biti oko 1.500.

Tanasić je dodao da ova firma zapošljava 36 radnika i osam učenika koji obavljaju praksu, a nastaviće da rade i nakon toga.