latinica  ћирилица
16/10/2019 |  13:41 ⇒ 13:55 | Autor: RTRS

Јondić: Izjednačiti plate MUP-a sa radnicima javne uprave

U Banjaluci je danas odrzžana sjednica Republičkog odbora Sindikata radnika unutrašnjih poslova.
Anica Јondić - Foto: RTRS
Anica ЈondićFoto: RTRS

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anicom Јondić rekla je da je ovaj sindikat 2. oktobra uputio poziv Vladi da se otvore pregovoru o novoj cijeni rada.

- To je zakonska obaveza da u posljednjem kvartalu tekuće godine se pregovara o tome kako bi se mogao planirati budžet za narednu godinu - rekla je Јondićeva.

Prvi zahtjev kreće se u pravcu izjednačavanja plata pripadnika MUP-a sa svim ostalim radnicima u Јavnoj upravi.

- Ono što se trenutno zove platom pripadnika MUP-a nije plata, već ukupan skup naknada koje oni primaju. Ako se pogleda struktura doći će se do podatka kolika je stvarna plata. Ukupna primanja državnih službenika i namjesenika njihovu sadašnju platu treba umanjiti za topli obrok i dio regresa. Sve plate treba umanjiti za 175 KM jer je to iznos toplog obroka i regresa, onda se dolazi do matematike da je plata koleginica koje u MUP-u rade na održavanju čistoće od 450 KM, kada se umanje za 175 KM njihova plata je daleko manja od najniže zakonom propisane plate - dodala je predsjednica sindikata radnika MUP-a.

Ona je istkla da građani Srpske moraju znati da je stvarna plata ljudi koje sreĆu na šalterima 550 KM. Kada se govori o plati policijskog službenika sa srednjom stručnom spremom, ona umanjena za ove iznose je 570 KM dok stručnjaci u MUP-u dobijaju 1.050 KM.

- Inspektori sa visokom stručnom spremom u policijskoj upravi uz umanjenje ovih naknada imaju oko 600 KM. Sindikat traži da se radici MUP-a u dijelu obračuna plate izjednače sa ostalim radnicima.  Druga bitna stavka o kojoj se mora pregovarati je cijena rada koja je sada 100 KM - zaključila je Anica Јondić.