latinica  ћирилица
16/10/2019 |  14:23 | Autor: SRNA

Pupovac: Država da brine o grobu Srbina koji je komponovao himnu Hrvatske

Poslanik SDSS-a u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac rekao je danas da hrvatska država treba da brine o grobu Јosifa Runjanina u Novom Sadu, budući da je riječ o čovjeku koji je komponovao hrvatsku himnu na stihove pjesme "Horvatska domovina" Antuna Mihanovića.
Milorad Pupovac - Foto: Screenshot/YouTube
Milorad PupovacFoto: Screenshot/YouTube

- Ne vidim zašto Hrvatska, Konzulat u Subotici, Ambasada u Beogradu ili Ministarstvo kulture ne bi preuzeli brigu o tom grobu u Novom Sadu. Taj čovjek je to zaslužio - rekao je Pupovac na sjednici Sabora, podsjetivši da je Runjanin bio Srbin koji je rođen u Vinkovcima, a umro u Novom Sadu.

On je naveo da naknadu od desetak evra godišnje za održavanje groba plaćaju zagrebački profesor Šandor Dembic /SDP/ i novosadski advokat Branislav Bulić, prenosi portal "Indeks".

- Iznos naknade je simboličan, ali simbolika nebrige o tom grobu nije tako mala - istakao je Pupovac.

Pupovac je pozvao Ministarstvo kulture Hrvatske da završi postupak otkupa imovine i počne uređivati muzej državne himne u Glini.

- Vlada je na inicijativu srpske zajednice obnovila takozvanu Pelešovu kuću u Glini u kojoj je praizvedena hrvatska himna. Kuća je označena kao mjesto državne himne i to je sve, nismo je pretvorili u muzej državne himne - rekao je Pupovac.