latinica  ћирилица
16/10/2019 |  15:13 ⇒ 16:10 | Autor: SRNA

Višegrad: Obilježeno 27 godina od stradanja Srba na Meremišlju

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje na Meremišlju, kod Višegrada, danas je obilježeno 27 godina od kada su na ovom mjestu muslimanske snage ubile 28 pripadnika Vojske Republike Srpske.
Obilježeno 27 godina od stradanja Srba na Meremišlju - Foto: SRNA
Obilježeno 27 godina od stradanja Srba na MeremišljuFoto: SRNA

Delegacije opštine i Boračke organizacije Višegrada položile su cvijeće na spomen-obilježje, koje je podigla opštinska Boračka organizacija, a na kojem su ispisana imena 24 borca iz Višegrada i četiri iz Rudog.

Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da je ovo najveće stradanje boraca Višegradske brigade.

- Na ovom mjestu su poginula 22 pripadnika Višegradske brigade, četiri Ruđanske brigade, a dva vojnika Višegradske brigade su zarobljena i iz dokumenata koje imamo, vidjeli smo da su ubijeni - naveo je Savić.

On je istakao da je ovo bio najteži dan za Višegradsku brigadu koja je u jednom danu izgubila pola čete.

Luka Dragičević, koji je tada bio načelnik Štaba brigade, rekao je da je oktobar 1992. godine bio strašan, jer je u to vrijeme na ovom mjestu Višegradska brigada najviše stradala.

- Bili su iznenađeni, neprijatelj je odabrao da napadne ovo mjesto tačno u podne, i to kada se obavljala smjena zbog čega je bilo mnogo poginulih - naveo je Dragičević.

On je istakao da se svake godine na ovaj dan okupljaju da odaju pomen poginulima i sastanu se sa roditeljima stradalih.

Dijete poginulog borca Miroslav Kovačević rekao je da mu je otac poginuo na mjestu gdje su danas izašli da obilježe dan pogibije boraca.

- Bitno je da ne zaboravimo njihova stradanja, da se svake godine okupimo i da znaju da ih nismo zaboravili - kazao je Kovačević.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je se ovaj i svi slični događaji moraju obilježavati da se ne bi zaboravili i da se nikada više ne ponove.