latinica  ћирилица
16/10/2019 |  15:29 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

U obrazovanju i kulturi od 2020. koeficijenti veći i do 20 odsto

Od početka sljedeće godine doći će do povećanja platnih koeficijenata od sedam do 20 odsto u odnosu na platni razred zaposlenih u obrazovanju i kulturi, dogovorili su danas ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić.

- Već bi januarska plata prosvjetnih radnika i zaposlenih u kulturi trebalo da bude obračunata prema novim povećanim platnim koeficijentima - najavila je Trivićeva.

Ona je rekla da ovaj dogovor znači da će oni koji imaju najveće platne koeficijente imati manje procentuslno uvećanje, a oni koji imaju minimalnu platu od 450 KM imaće najveće procentulano povećanje u visini od oko 20 odsto.

- Na ovaj način pokušali smo da pravičnije raspodijelimo budžet Republike Srpske - rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa Gnjatićem.

Ona je pojasnila da je ovo dogovor sa sindikatom koji treba uobličiti sa Ministarstvom finansija za budžet za narednu godinu.

Trivićeva je podsjetila da je - donošenjem izmjena i dopuna Zakona o platama zaposlenih u obrazovanju i kulturi i u skladu sa potpisanim memorandumom o izjednačavanju plata sa visokom stručnom spremom nastavnika i zaposlenih u kulturi sa zaposlenima u javnoj upravi - od 1. januara u ovoj godini plata povišena za osam odsto.

- Opredjeljenje Vlade je da u kontinuitetu poboljšava status prosvjetnih radnika i zaposlenih u kulturi, što se vidi svake godine - poručila je Trivićeva.

Gnjatić je rekao da je povećanje plata dobra vijest za zaposlene u obrazovanju i kulturi, ali od naredne godine očekuje i ujednačavanje platnih koeficijenata prema memorandumu koji je potpisan između Vlade i Saveza sindikata.

- Nastavićemo saradnju da bismo na pravičan način u okviru naših platnih koeficijenata došli do najboljih rješenja za sve zaposlene - dodao je Gnjatić.

Prema njegovim riječima, najniža plata od 450 KM bi, nakon svih najavljenih povećanja, u prosvjeti i kulturi trebala iznositi oko 600 KM.

- Tu mislim i na povećanje najniže plate na 500 KM koje su najavili iz najveće partije u Srpskoj, i ako na to dodamo povećanje od 20 odsto to je 600 KM - dodao je Gnjatić.

On je precizirao da bi plate od 500 do 1.000 KM trebalo da budu povaćane za deset odsto, a one od 1.000 do 1.800 KM za sedam odsto.

Povezane vijesti:

Sindikat uprave: Od Vlade zatražen novi posebni kolektivni ugovor

Pregovori o novom kolektivnom ugovoru za zaposlene u lokalnoj samoupravi

Јondić: Izjednačiti plate MUP-a sa radnicima javne uprave

Lukač - Јondić: Poboljšati materijalni položaj svih zaposlenih u MUP-u