latinica  ћирилица
16/10/2019 |  15:40 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Radmanović i Špirić u Beogradu sa Gojkovićevom

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Nikola Špirić, koji predvode delegaciju PS BiH na 141. zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije, razgovarali su danas u Beogradu sa predsjednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Izražavajući zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima i činjenicom da je BiH na Skupštini Interparlamentarne unije u Beogradu predstavljena na najvišem nivou, Gojkovićeva je podsjetila na česte susrete najviših zvaničnika parlamenata Srbije i BiH, te naglasila da dvije prijateljske zemlje imaju snažno razvijenu međuparlamentarnu saradnju. S tim u vezi, Gojkovićeva se založila za što skorije potpisivanje Sporazuma o saradnji PS BiH i Skupštine Srbije.

Ona je apostrofirala značaj nedavnog trilateralnog susreta Srbije, Turske i BiH, ocijenivši da je on označio početak realizacije izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, kao jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata u regionu.

Gojkovićeva je naglasila da cijeni činjenicu da BiH poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Založila se za dijalog i kompromisna rješenja za sva sporna pitanja u regionu, kao i za što brže ukidanje taksi, koje je vlada u Prištini nametnula i Srbiji i BiH.

Radmanović i Špirić uputili su čestitke Srbiji, Narodnoj skupštini i njenoj predsjednici za odličnu organizaciju Skupštine Interparlamentarne unije.

Prema njihovim riječima, organizacija skupa na kojem učestvuje 2.000 parlamentaraca iz cijelog svijeta, među kojima i 77 predsjednika i 66 potpredsjednika parlamenata država članica Interparlamentarne unije, predstavlja ogromno priznanje i snažan signal da se Srbija vraća u sam vrh svjetske politike i parlamentarne diplomatije. 

Ocijenili su da zasjedanje Skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu, na kome su prisutni najviši zvaničnici parlamenata država jugoistočne Evrope, predstavlja podstrek da se mehanizmi parlamentarne diplomatije na najbolji način iskoriste za rješavanje svih spornih pitanja u našem regionu.

Naglašavajući da je potrebno iskoristiti dobru atmosferu koja je vladala tokom trilateralnog susreta najviših zvaničnika Srbije, Turske i BiH, Radmanović i Špirić predložili su i održavanje trilateralnog susreta predsjednika parlamenata ovih zemalja s ciljem da se dodatno podstakne realizacija sporazuma i dogovorenih projekata. Gojkovićeva je prihvatila ovaj prijedlog.

Radmanović i Špirić upoznali su Gojkovićevu i s aktuelnom političkom situacijom u BiH, izražavajući nadu da će politička kriza u vezi sa procesom formiranja vlasti i izborom novog Savjeta ministara uskoro biti razriješena, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.