latinica  ћирилица
16/10/2019 |  15:55 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Modriča: Medalje zasluga za narod porodicama posthumno odlikovanih boraca

U Modriči su uručena odlikovanja porodicama 17 posthumno odlikovanih boraca. Odlikovala ih je predsjednica Republike Srpske Medaljom zasluga za narod.

Đurđija i Aleksa Stajić iz Modriče preuzeli su odlikovanje za sina Iliju, koji je nestao na Vozući. Traže ga 24 godine, tuga ne prestaje.

- Hvala vam što smo dobili odlikovanje, makar kao znak pažnje, ali dijete ne može namiriti niko. Voljeli bi da ga pronađemo, pa makar i kosti, jer svi odlaze svojima na grobove, a mi nemamo gdje - kaže Đurđija Stajić, majka poginulog borca iz Modriče.

Odlikovanja su uručena za 13 porodica iz Modriče i za četiri porodice iz Šamca.

- Na ovaj način predsjednica Republike iskazuje svoje poštovanje i neizmjernu zahvalnost svim poginulim ali i porodicama poginulih, našim herojima, jer treba da znamo da su heroji i poginuli borci ali i porodice poginulih za slobodu koju danas imamo, a ta sloboda se zove Republika Srpska - ističe Milorad Kojić, izaslanik predsjednice Republike Srpske.

Veljko Lazić, predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila apelovao je na sve porodice čiji poginuli članovi još nisu odlikovani da se prijave opštinskimi i gradskim organizacijama ili Republičkoj organizaciji, da bi, kako je rekao, ubuduće posao odlikovanja bio završen.

Porodicama poginulih opština Modriča pokušava da pomogne putem dopunskih prava ovih kategorija. Ta prava do kraja godine biće proširena.

- Niko nije ni pomislio da ovo može namiriti nečiji život, ali je sigurno drago ljudima koji su danas bili tu da nisu zaboravljeni - naveo je Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

Od 2012. godine ukupno je dodijeljeno 1.870 posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca.