latinica  ћирилица
16/10/2019 |  16:17 | Autor: SRNA

Linta: Kazniti počinioce napada na srpske mladiće u Vukovaru

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je zapadne ambasade da osude brutalni šovinistički napad na trojicu srpskih mladića u Vukovaru, te zatraže od Hrvatske da kazni počinioce.
Miodrag Linta - Foto: RTRS
Miodrag LintaFoto: RTRS

Linta je ocijenio da je šest mladih sljedbenika ustaškog pokreta, od 18 do 25 godina, fizičkim napadom na trojicu srpskih mladića od 23 i 24 godine, poslalo jasnu poruku da Srbi nemaju pravo da slobodno žive u Vukovaru i da im je najbolje da se isele ili asimiluju.

U saopštenju Linta je pozvao Delegaciju EU i ambasade SAD, Njemačke i drugih država da javno osude šovinistički napad na srpske mladiće i zatraže od Hrvatske da nadležni organi što prije uhapse i najstože kazne počinioce ovog zločina iz mržnje.

Osuđujući svirepi fizički napad na srpske mladiće, Linta je istakao da glavnu odgovornost snosi gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji godinama u tom gradu širi bijesnu mržnju prema Srbima i svemu što je srpsko i stvara atmosferu straha i netrpeljivosti.

Prema njegovim riječima, Penava otvoreno krši Ustavni zakon prema kojem Srbi u Vukovaru imaju pravo na slobodno koriste srpski jezik i ćirilicu, pravo na dvojezične table na institucijama i dvojezične nazive mjesta i ulica.

- Ivan Penava štiti otvoreno ratne zločince iz 1991. godine koji su počinili brutalne zločine prema srpskim civilima u Vukovaru prije i tokom rata i sprečava da u Vukovaru bude podignut spomenik srpskim civilima koje su ubile hrvatske paravojne i policijske formacije - dodao je Linta u saopštenju.

Članovi jedne navijačke grupe fizički su u Vukovaru 12. oktobra napali trojicu mladića srpske nacionalnosti, objavio je ranije zagrebački "Večernji list".