latinica  ћирилица
16/10/2019 |  16:37 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

I Banjaluka ima srednjovjekovni mač u kamenu (VIDEO)

Iz rijeke Vrbas u Banjaluci sutra će biti izvučen srednjovjekovni mač. Ovo drevno oružje u kamenu pronašli su ronioci. Riječ je o značajnom arheološkom otkriću, s obzirom na to da je na području Banjaluke u proteklih 90 godina, koliko postoji Muzej, pronađen samo jedan mač iz tog perioda.
Mač u kamenu (foto:N1) -
Mač u kamenu (foto:N1)

Nakon legende o Ekskaliburu, maču Kralja Artura, i Banjaluka bi mogla dobiti svoju legendu o takvom oružju.

U rijeci Vrbas, ronioci kluba BUK našli su srednjovjekovni mač zaboden u kamen. Prema svemu sudeći, riječ je o značajnom arheološkom otkriću.

- Mi smo to i ranije utvrdili na osnovu snimaka, kada su prvi ronioci i snimili mač, a to je otprilike kraj 13. i početak 15. vijeka - kaže Ivana Pandžić, arheolog i kustos u Muzeju Republike Srpske.

Ovakvi mačevi na našim prostorima su rijetki, pa je njegovo spasavanje i konzervacija od prioritetnog značaja i za Muzej, i za Banjaluku.

- Oni za sada imaju jedan primjerak iz sličnog perioda, tako da bi ovo bio drugi primjerak koji je sasvim dokumentovan od pronalaska do izlaganja - navodi Danijela Јovanović, konzervator Centralnog instituta za konzervaciju Beograda.

Ivana Pandžić, arheolog i kustos u Muzeju Republike Srpske dodaje da je u pitanju prvi mač koji se nalazi u blizini arheološkog lokaliteta, srednjovjekovnog grada Zvečaj, i kako ističe, on ima duplo veću težinu sa naučne i istorijske strane.

Mač će, nakon temeljnog čišćenja i konzervacije, biti čuvan u fundusu Muzeja Republike Srpske, gdje bi bio dostupan posjetiocima i istraživačima, koji su zainteresovani za srednjovjekovnu prošlost grada i njegove okoline.

Projekat "Vrbaski mač u kamenu" mogao bi poslužiti promociji kulturnog nasljeđa i turističke ponude.