latinica  ћирилица
16/10/2019 |  17:35 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Rajčević: O novom studentskom domu na sjednici Vlade

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da će na sutrašnjoj sjednici Vlade Srpske biti razgovarano o izgradnji novog studentskog doma u Istočnom Sarajevu i izrazio očekivanje da bi objekat mogao da bude završen do kraja iduće godine.
Rajčević sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo - Foto: SRNA
Rajčević sa načelnikom opštine Istočno Novo SarajevoFoto: SRNA

- Vlada i ja informisani smo da trenutni uslovi nisu zadovoljavajući za studente i Ministarstvo će preduzeti odgovarajuće korake - rekao je Rajčević novinarima nakon sastanka sa direktorom Studentskog centra u Istočnom Sarajevu Aleksandrom Bjelicom i načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem.

On je najavio da će već na sutrašnjoj sjednici Vlade Srpske, koja će biti održana u Istočnom Sarajevu, biti preduzeti određeni koraci s obzirom da je i prethodna Vlada u budžetu obezbijedila sredstva za izgradnju studentskog doma u Lukavici.

- Sutra ćemo na sjednici biti u prilici da pokrenemo određene procedure kako bi to pitanje bilo riješeno - rekao je Rajčević i dodao da bi uskoro trebalo da budu pokrenute operativne aktivnosti za dobijanje novih smještajnih kapaciteta u Lukavici za studente Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Direktor Studentskog centra u Istočnom Sarajevu Aleksandra Bjelica rekla je da je izgradnja novog studentskog doma najvažnije pitanje za Studentski centar.

- Mislim da smo došli do dogovora i da bi to moglo da krene u što skorije vrijeme - istakla je Bjelica, navodeći da je već završena projektna dokumentacija, a da se u saradnji sa resornim ministarstvom privodi kraju tenderska dokumentacija za izgradnju novog studentskog doma.

Ona je navela da bi novi studentski dom trebalo da bude izgrađen na lokaciji nekadašnje kasarne "Slaviša Vajner Čiča" u kojoj je trenutno smješten jedan broj studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dok je drugi dio smješten u zgradi Elektrotehničkog fakulteta.

Prema njenim riječima, kapacitet novog doma bio bi 360 mjesta i imao bi kuhinju.

Kao rezultat današnjih razgovora sa ministrom Ćosić je naveo da je potvrđena zajednička opredijeljenost za nastavak jačanja Univerziteta i njegovo pozicioniranje u Istočnom Novom Sarajevu, kao i za jačanje infrastrukturne opremljenosti Studentskog centra.

Govoreći o sastanku sa ministrom u opštini, Ćosić je rekao da je prioritetno razgovarano o izgradnji novog studentskog doma, ali i izgradnji objekta za Rektorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te za smještaj Muzičke akademije, kako ove dvije institucije ne bi više bile podstanari na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

- Ovi poslovi biće završeni u naredne tri godine mandata Vlade Republike Srpske - rekao je Ćosić i obećao svu potrebnu pomoć lokalne zajednice u ovim poslovima.

On je istakao da je Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, jednom od dva u Republici Srpskoj, mjesto u centru Istočnog Sarajeva i da će biti pronađena adekvatna lokacija.

- Da nije bilo Vlade Republike Srpske nijedan krupni kapitalni infrastruturni projekt na području opštine Istočno Novo Sarajevo i grada Istočno Sarajevo ne bi bio realizovan. I sutrašnja posjeta Vlade i današnja ministra Rajčevića su u funkciji jačanja Istočnog Novog Sarajeva i Istočnog Sarajeva - rekao je Ćosić.