latinica  ћирилица
16/10/2019 |  17:45 ⇒ 20:05 | Autor: SRNA

Pašalić: Intenzivirati poljoprivrednu proizvodnju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić ocijenio je danas u Rogatici da u ovoj lokalnoj zajednici ima pomaka u poljoprivrednom sektoru, pogotovo u proizvodnji sjemenskog krompira, mlijeka i mesa, ali je potreban intenzivniji razvoj ove oblasti.

- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske će u skladu sa svojom politikom i mjerama i dalje da ulaže u ovu opštinu i realizaciju novih projekata - poručio je Pašalić nakon sastanka sa načelnikom opštine Rogatica Miloradom Јagodićem.

On je rekao da resorno miistarstvo već ima tri konkretna plana za razvoj mljekarstva, proizvodnje mesa i prikupljanja i prerade maline na području rogatičke opštine.

Prema njegovim riječima, dodatni napori biće uloženi u regulaciju korita rijeke Rakitnice, u šta je do sada uloženo oko tri miliona KM, a u planu je i novi projekat vrijedan oko 1,4 miliona KM.

Kada je riječ o šumarstvu, istakao je Pašalić, situacija u Šumskom gazdinstvu Sjemeć je odlična jer je to jedno od tri najbolja gazdinstva u Republici Srpskoj.

On je dodao da se na račune poljoprivrednih proizvođača u Rogatici godišnje uplati oko 600.000 KM direktnih podsticaja, od čega se oko 200.000 KM odnosi na podsticaj za proizvodnju mlijeka.

- Za sjemenski krompir ide oko 100.000 KM, kao i za regresirani dizel, a sve ostalo ide na druge proizvodne troškove - precizirao je Pašalić.

On je najavio određene inicijative na planu navodnjavanja u ovoj lokalnoj zajednici, a konkretne površine odrediće lokalna uprava, budući da u posljednje vrijeme suše, ali i poplave, predstavljaju sve veći problem za poljoprivrednike i u Srpskoj i na ovom području.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Јagodić istakao je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske veoma bitan faktor razvoja ove lokalne zajednice, što se naročito ispoljava kroz podršku projektima u oblastima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Naša saradnja sa Ministarstvom i njegovim službenicima i do sada je bila izuzetna - i na operativnom i na savjetodavnom nivou. Njihov rad zaista je za svaku pohvalu, a to potvrđuje i današnja posjeta Rogatici ministra Pašalića i njegovih saradnika - rekao je Јagodić.

Јagodić je naveo da je Pašalića informisao o svim aktivnostima lokalne uprave na razvoju poljoprivredne proizvodnje, dodajući da je naišao na njegovo razumijevanje za sve probleme sa kojima se Rogatica susreće.

On je izrazio nadu da će saradnja biti unaprijeđena.

Proizvođač sjemenskog i merkantilnog krompira Ozren Planojević rekao je da je zadovoljan odnosom Vlade Republike Srpske, resornog ministarstva i lokalnih vlasti prema poljoprivrednim proizvođačima na području Rogatice.

NAČINjEN PRVI KORAK NA AKTIVIRANjU CENTRA ZA POLjOPRIVREDU

Ministar Pašalić rekao je da resorno ministarstvo želi da revitalizuje Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Sokocu, u kome bi se proizvodio bezvirusni sjemenski krompir.

Pašalić je nakon sastanka na Sokocu sa načelnikom te opštine Milovanom Bjelicom, izjavio da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede želi da revitalizuje ovu naučno i stručnu instituciju, prije svega zbog potencijala ove i susjedne Rogatice, ali i drugih opština u okruženju, koje imaju potencijala u proizvodnji krompira i susreću se sa problemima uvoza sadnog materijala.

On je napomenuo da je trenutno Centar u sastavu Poljorivrednog instituta Srpske, prema odluci Vlade od prije šest godina, ali taj vid organizacije nije dao očekivane rezultate.

- Sada razmatramo mogućnost da ponovo izdvojimo taj centar kao zasebnu organizacionu jedinicu koja bi se bavila proizvodnjom bezvirusnog sadnog materijala krompira - rekao je novinarima Pašalić.

On je naveo da resorono ministarstvo ima već određene kontakte i sa međunarodnim organizacijama koje bi finansirale revitalizaciju tog centra, u što bi se uključila i Vlada i pomogla Centar na Sokocu kao što pomaže brojne institute, fakultete i zavode.

Pašalić je naglasio da je današnji razgovor sa predstavnicima opštine Sokolac prvi korak ka aktiviranju Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Sokocu.

Bjelica je zahvalio Vladi Srpske što su resorna ministarstva podržala sve projekte koje je uputila ova lokalna uprava, kao i za nastojanje da se revitalizuje Centar za unapređenje poljoprivrede.

On je naglasio da je posjeta ministra Pašalića za opštinu Sokolac veoma bitna jer u ovoj lokalnoj zajednici dominiraju šumarstvo i prerada drveta i poljoprivredna proizvodnja.

Bjelica je naglasio da bi Centar za unapređenje poljoprivrede na Sokocu, osim proizvodnje bezvirusnog sjemena krompira i sitnih sjemena krmnog bilja, trebalo da ima istraživačku, edukativnu i komercijalnu funkciju kako bi mogao da bude samoodrživ.

- Mi smo imali potpunu podršku Vlade Srpske u revitalizaciji ovog centra, ali se u to uključio i FAO /Organizacija UN za hranu i poljoprivredu/ i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, ali nisu postignuti željeni rezultati. Mi smo opredijeljini da se ovaj centar registruje kao poseban institut u nadležnosti Vlade Srpske i sigurno bi tako imao budućnost - rekao je Bjelica.

On je podsjetio da je Vlada Srpske, na prijedlog lokalne zajednice, dodijelila Centru na korištenje zemljište na Glasinačkom polju.

Na današnjem sastanku ministra Pašalića sa predstavnicima opštine Sokolac i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jednica Sokolac, razgovarano je i o drugim temama iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ovoj lokalnoj zajednici.