latinica  ћирилица
16/10/2019 |  18:02 | Autor: TANЈUG

Đapić prijetio ambasadoru SAD zbog donacije Srbu

Anto Đapić, predsjednički kandidat i lider stranke DESNO(Demokratski savez nacionalne obnove) prijetio je ambasadoru SAD u Zagrebu, Vilijamu Kohorstu, zbog američke donacije vrijedne 350.000 dolara za obnovu mjesnog spomen-doma borcima NOB u Srbu i poručio da će posljedice toga podnijeti i sam Donald Tramp.

Ne samo da je prozvao abasadora Kohorsa, već se Đapić, piše hrvatski portal Novosti, obrušio pritom i na cjelokupnu američku administraciju, posebno na bivšeg predsjednika Baraka Obamu, pa već uobičajeno na SNV i Milorada Pupovca, a nije propustio da upozori i Donalda Trampa da bi ga ovaj američki potez mogao koštati pobjede na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD.

Lično će se, rekao je, potruditi da njegovo saopštenje o toj donaciji dođe do svakog američkog Hrvata, koji nakon toga neće glasati za Trampa.

Naveo je i da s obzirom na to da namjerava da se kandiduje na izborima za predsjednika Hrvatske siguran je, kaže, da će mu reagovanje protiv ovakve američke politike donijeti pobjedu.

A, ako bude predsjednik Hrvatske, poručio je, sa njim neće biti šale, pa bi Kohorsta u tom slučaju čekala karta “u jednom pravcu“, odnosno bio bi protjeran.

Američki ambasador Kohorst u petak je, naime, zajedno sa zamjenicom načelnika opštine Gračac Rajkom Rađenović, svečano uručio donaciju za obnovu objekta u kojem je smješteno više udruženja, mjesni odbor i Hrvatska pošta.

Na objektu su propalli krov i stolarija, pa su svi zaposleni morali da se isele iz njega.

Kako sami nemaju novca, a nisu naišli na razumijevanje županijskih i državnih vlasti, mještani Srba odlučili su da apliciraju za kod američke Ambasade u Zagrebu, koja ga je prepoznala problem i finansijski podržala renoviranje.

Projekt obnove finansirala je Evropska komanda vojske SAD – EUCOM sa 250.000 dolara, dok je za sprovođenje bio zadužen U.S. Army Corps of Engineers (USACE).

U pripremu je uloženo još 100.000 dolara. Lokalnom udruženju Una u izradi idejnih planova pomogla je agencija UNDP sa 65.000 kuna, a SNV je opremio dio kancelarijskog prostora sa 50.000 kuna. Poseban naglasak, kako su pisale Novosti, bio je stavljen na obnovu muzeja NOB-a, uređenje male sale za projekciju filmova prilikom obilježavanja Dana ustanka i prijem gostiju i učesnika proslave.

Kohorst je tom prilikom rekao da mu je čast da može svečano da obilježi završetak renoviranja doma, posebno istakavši važnost partnerstva s hrvatskim građanima.

- Vjerujem da će društveni dom biti vrijedan resurs u vašoj zajednici. Svima nama u američkoj Ambasadi je drago što ćemo moći da se vratimo u Srb i svjedočimo poboljšanju rada i života svih ljudi u tom mjestu - rekao je Kohorst.

Dodao je da je čitao o istoriji Srba i da mu je Milorad Pupovac pomogao svojim uvidom.

- Znam da je ovdje bilo puno tragedije i nadam se da će u budućnosti te rane zacijeliti i da će se krenuti dalje - zaključio je američki diplomata.

Takav potez američke Ambasade Đapić je nazvao “otvorenim neprijateljskim djelovanjem prema hrvatskom narodu“.

- Američko finansiranje spomen doma lažnim partizanskim borcima u Srbu ne želim da adresiram vama na obraz i savjest, jer je vrlo vjerovatno odluku o tome donijela Obamina administracija. To što ste uradili je direktan udar protiv hrvatskog naroda, a ne može biti ni pomoć hrvatskim građanima, jer srpska i komunistička simbolika Srba je terorističke prirode, koja isključuje samu mogućnost postojanja bilo čega hrvatskoga, pa i građana - napisao je još Đapić.

On je pritom uporedio obnovu društvenog doma u Srbu sa ni manje ni više nego – podizanjem spomenika i veličanjem Osame bin Ladena u Njujorku.

Istovremeno, Đapić je zamjerio američkom diplomati što je ljetos kritikovao ustaški pozdrav “za dom spremni“.

Potom se obrušio na SNV i Pupovca s kojima, kako je rekao, vrlo ružno i neprijateljski sarađuju zaposleni u američkoj Ambasadi u Zagrebu, koji prepisuju “klevetničke navode“ iz Biltena SNV za potrebe izvještaja američke administracije o stanju ljudskih prava.

Završio je prijetnjom Korhostu i konstatacijom da su Hrvatskoj “srpske politike uz pomoć velikih međunarodnih silnika i igara u posljednja dva veka uzele dvije trećine istorijskog životnog prostora, a ponajviše zbog politika američke administracije i, kako je naveo, vaših predstavnika u BiH.

- Tamo smo i danas izloženi kombinovanom srpsko-islamističkom udaru i prijeti nam nestanak - napisao je Đapić.