latinica  ћирилица
16/10/2019 |  20:04 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Izložba "Banjaluka - centar Vrbaske banovine" pred publikom u Beču (FOTO)

U okviru "Dana Srbije i Srpske u Austriji", u Beču je večeras otvorena izložba Arhiva Republike Srpske "Banjaluka - centar Vrbaske banovine".
Beč - Izložba - Foto: RTRS
Beč - IzložbaFoto: RTRS

Izložba, postavljena u svečanoj sali 10. bečke opštine Favoriten, bazirana je na istoimenoj monografiji arhivskih dokumenata koja je nastala kao rezultat višedecenijskog rada autora Nebojše Radmanovića i Verice M. Stošić na polju arhivistike i istoriografije. Koautor izložbe je Vladan Vukliš.

Izložba svjedoči o društvenom životu u jednom od zlatnih perioda Banjaluke, od 1929. do 1941. godine. Monografija, na kojoj se temelji izložba, obuhvata osam cjelina i u svakoj je opisana neka od sfera života u Banjaluci iz tog vremenskog perioda.

Izložba je priređena na osnovu bogate izvorne građe Arhiva Republike Srpske, a kroz arhivske dokumente i fotografije publici u Beču, između ostalog, predstavljeno je centralno gradsko jezgro i niz građevina u Banjaluci koje je kao trajnu zaostavštinu gradu ostavio ban Svetislav Milosavljević.

Prisutnima na otvaranju izložbe obratili su se Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču i Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske, koji je istakao da prošlost Banjaluke između dva svjetska rata već duže vrijeme privlači pažnju istraživača, jer se radi o izuzetnom periodu u istoriji grada, kada je Banjaluka od skromnog okružnog mjesta iz vremena austrougarske uprave izrasla u politički, privredni i kulturni centar jedne od devet tadašnjih jugoslovenskih banovina.

"Dane Srbije i Srpske u Austriji" zajednički organizuju Ambasada Republike Srbije u Austriji, Predstavništvo Republike Srpske u Austriji i Zajednica srpskih klubova u Beču, a manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske, Željke Cvijanović, Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

U okviru programa "Dana Srbije i Srpske u Austriji", sutra, 17.oktobra će u prostoru Idea Haus (Idea House)  u Beču biće prezentovani turistički potencijali Јahorine i Zlatibora.