latinica  ћирилица
16/10/2019 |  21:55 ⇒ 22:05 | Autor: RTRS

Promovisana monografija "Banjalučki Јesenji salon"

U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci promovisana je monografija "Banjalučki Јesenji salon" autorke Sarite Vujković.
Promocija monografije "Banjalučki Јesenji salon" - Foto: RTRS
Promocija monografije "Banjalučki Јesenji salon"Foto: RTRS

Monografija je rezultat saradnje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti i nastala je u okviru sporazuma o zajedničkoj saradnji, kojom se želi unaprijediti zajednički naučni i stručni rad ove dvije institucije.

"Banjalučki Јesenji salon" pokrenut je 1962. godine i važio je za jednu od najznačajnijih likovnih manifestacija bivše Јugoslavije.

Obilježavajući pet decenija od održavanja prvog "Јesenjeg salona", 2012. godine u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, priređena je izložba umjetničkih djela iz fundusa Muzeja koja su izlagana na ovoj manifestaciji, a putem otkupnih nagrada i poklona ostala baština grada Banjaluka.

Monografija "Banjalučki Јesenji salon" je zamišljena da bude doprinos proučavanju i čuvanju uspomene na jedno značajno vrijeme koje je iza nas, ali i da pruži podsticaj za dalje izlaganje umjetničkih djela koja se čuvaju u fundusu muzeja.

Značajan doprinos u izdavanju ove monografije pružili su i tekstovi Žane Vukičević, više kustoskinje zadužene za fundus Muzeja i Lane Pavlović, više kustoskinje zadužene za muzejsku dokumentaciju.