latinica  ћирилица
16/10/2019 |  22:02 ⇒ 22:04 | Autor: RTRS

Srbski pravoslavni pojci oduševili Trebinjce

Koncertom beogradskog a kapela sastava Srbski pravoslavni pojci, u Trebinju su završene aktivnosti u okviru manifestacije Dani Srbije u Srpskoj.
Srbski pravoslavni pojci - Foto: RTRS
Srbski pravoslavni pojciFoto: RTRS

Po treći put, u ovoj godini, predstavili su se trebinjskoj publici starim izvornim, ali i pjesmama novijeg datuma, koje su najbolji čuvari srpske tradicije i još jednom pokazali veliku povezanost i ljubav medju Srbima, s obje strane Drine.

Srbski pravoslavni pojci nastali su 2011. godine, a od 2013. i zvanično po blagoslovu patrijarha srpskog Irineja, bave se očuvanjem srpske tradicionalne muzike. Trebinjskoj publici su se predstavili novim repertoarom, pjesama koje je ovaj akapela sastav izveo u tri bloka - duhovni, nacionalni i etno.

- Morali smo da izvedemo nove numere kako bismo pokazali kako je srpska narodna tradicionalna muzika prebogata i da čuvamo i ostale pjeme od zaborava - rekao je Marko Kačarević, idejni tvorac i osnivač ovog etno sastava.

Članovi etno sastava trude se da svojim izvođenjem upoznaju narod, naročito mlade, sa srpskom duhovnom tradicijom i na taj način im, kako kažu, omoguće da ovaj vid muzike postane dio popularne kulture dostupan svima.

- U današnje vrijeme izuzetno je teško njegovati srpsku kulturu i tradiciju, ali mi se trudimo da budemo u korak s svim što se dešava- Kultura je uvijek dobra spona i sa kulturom se ne može pogriješiti - poručila je Nevena Čiplak, članica sastava.

Srbski pravoslavni pojci održali su koncert u prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra čime su pokazali da trebinjska publika, koja je na kraju i pjevala zajedno s njima, prepoznaje važnost srpske muzičke tradicije.