latinica  ћирилица
16/10/2019 |  22:19 ⇒ 17/10/2019 | 08:09 | Autor: vecernjenovosti

Misteriozni novi organizam - izgleda kao gljiva, ponaša se kao životinja (FOTO/VIDEO)

Zoološki vrt u Parizu predstavio je misteriozni novi organizam, nazvan "mrlja", žućkasto jednoćelijsko živo biće koje izgleda kao gljiva, ali se ponaša kao životinja.
Misteriozni novi organizam (Foto: MNHN F-G G. Randin) -
Misteriozni novi organizam (Foto: MNHN F-G G. Randin)

Novi primjerak Pariskog zoološkog parka, koji će javnosti biti predstavljen u subotu, nema ni usta, ni stomak, ni oči, ali ipak može da detektuje hranu i da je svari.

"Mrlja" ima skoro 720 polova, može da se kreće bez nogu ili krila i regeneriše se za dva minuta ako je presječena na pola.

- Mrlja je živo biće koje predstavlja jednu od misterija prirode - kaže Bruno David, direktor Muzeja istorije prirode u Parizu, čiji je Zoološki park dio.

- Mrlja nas iznenađuje jer nema mozak, ali može da uči. Uz to, ako spojite dvije mrlje, ona koja je stekla znanje, prenijeće ga na drugu - istakao je David, prenosi Rojters.

"Mrlja" je nazvana po naučnofantastičnom horor filmu B produkcije iz 1958. godine u kojem je glavnu ulogu igrao mladi Stiv MekKvin, a u kojem vanzemaljski organizam "mrlja" uništava sve što mu se nađe na putu u malom gradu u Pensilvaniji.

- Znamo da sigurno nije u pitanju biljka, ali nismo potpuno sigurni da li je životinja ili gljiva - rekao je David.

On je dodao da se "mrlja" ponaša potpuno iznenađujuće za nešto što izgleda kao pečurka jer se ponaša kao životinja i ima sposobnost da uči.