latinica  ћирилица
17/10/2019 |  08:41 | Autor: Agencije

Bokser Dej preminuo četiri dana nakon nokauta (VIDEO)

Američki bokser Patrik Dej (27) preminuo je od povreda mozga zadobijenih u borbi u Čikagu prije četiri dana.
Patrik Dej (foto:Dylan Buell/Getty Images) -
Patrik Dej (foto:Dylan Buell/Getty Images)

Njega je zemljak Čarls Konvel nokautirao u desetoj rundi borbe u super-velter kategoriji, nakon čega je Dej na nosilima iznesen iz ringa.

Zbog povreda mozga je uveden u vještačku komu, ali je poslije četiri dana borbe preminuo.

- Deju boks nije bio neophodan. On je došao iz dobre porodice, bio je pametan, obrazovan, imao je druge mogućnosti da zarađuje za život. On je izabrao boks, prihvatajući neizbežan rizik s kojim se svaki borac susreće kada uđe u ring. Pet je volio boks. Tako je inspirisao ljude i zbog njega se osjećao živim - saopštio je Dejov promoter Lu Dibela.

Dej je dobio 17 od 22 borbe u karijeri, uz četiri poraza i jedan remi. On je treći bokser koji je preminuo u posljednjih nekoliko mjeseci usljed povreda zadobijenih u borbi.

U julu su stradali Rus Maksim Dadašev i Argentinac Ugo Santiljan.

- U ovakvim trenucima postaje veoma teško objasniti ili opravdati opasnosti boksa. Ovo nije vrijeme kada su izgovori prikladni ili mogući neki odgovori. Ipak, ovo je vreme za reakciju. Iako nemamo odgovore, znamo mnoga pitanja, imamo priliku da odgovorno reagujemo i učinimo boks sigurnijim za sve učesnike. To je način da poštujemo nasljeđe Peta Deja - dodao je Lu Dibela.