X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
17/10/2019 |  08:57 ⇒ 09:58 | Izvor: SRNA

Tegeltija: Pokušaji da se pravosuđe iskoristi za političku prinudu

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija ocijenio je da se pritiscima na VSTS pokušava uspostaviti kontrola nad ovom institucijom i cijelim pravosudnim sistemom, kako bi bio korišten za političku prinudu ili prijetnju.
Milan Tegeltija   (Foto:vecernji.ba) -
Milan Tegeltija (Foto:vecernji.ba)

Tegeltija je naveo da je očigledno da VSTS od kraja 2016. godine i izbora predsjednika Suda BiH trpi snažne pritiske i udare, te da se tako pokušavaju diskreditovati kako članovi, tako i kompletan VSTS.

- U stvari se radi o udarima kojima se pokušava uspostaviti kontrola nad VSTS-om i cijelim pravosudnim sistemom, kako bi se mogao koristiti za političku prinudu ili prijetnje na političkoj sceni u BiH - rekao je Tegeltija za Glas Srpske.

On je podsjetio da se u deklaraciji SDA kao programski cilj postavlja reforma VSTS-a, kojem se na teret stavlja "optuživanje bošnjačkih generala" i "trend uklanjanja Bošnjaka sa rukovodećih pozicija u pravosuđu".

Prema njegovim riječima, u tu svrhu koriste se politički kontrolisani i usmjereni mediji koji skoro na svakodnevnoj bazi izbacuju poneku kvaziaferu u pravosuđu da bi se stvorila slika o VSTS-u kao organu koji je nekompetentan i koji treba mijenjati.

- U tom kontekstu treba posmatrati sve ovakve pokušaje kroz različite izjave i napise o fabrikovanim aferama u pravosuđu. Nažalost, takav pristup naišao je na plodno tlo i sada imamo situaciju u kojoj mi svakodnevno nešto moramo da objašnjavamo, demantujemo i slično - naveo je Tegeltija.

On je izrazio uvjerenje da je dovoljno veliki broj pametnih ljudi koji su u stanju da prepoznaju i adekvatno odgovore na ovakvu kampanju, koja za krajnji cilj ima pravosuđe kao politički alat za rješavanje političkih problema u BiH.