X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
17/10/2019 |  09:17 | Izvor: SRNA

Tuzlanski kanton: Farmaceuti prijete zatvaranjem apoteka

Magistri farmacije sa područja Tuzlanskog kantona neće odustati od zahtjeva za povećanje cijene usluge za izdavanje lijekova na recept, a ukoliko bude neophodno zaprijetili su i zatvaranjem apoteka.
Apoteka - Foto: RTRS
ApotekaFoto: RTRS

Portparol magistara farmacije Amela Gazibegović kaže za "Dnevni avaz" da im je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona rečeno da nema sredstava za povećanje cijena usluge, te da je nerealno da to povećanje bude izvršeno i u narednoj godini.

Prema njenim riječima, generalni štrajk, kao jedna od mjera, nije isključen jer se poslodavci u javnom i privatnom sektoru suočavaju sa odlivom kadra i nelojalnom konkurencijom s druge strane Drine.

Predsjednik Komore magistara farmacije u Tuzlanskom kantonu Aneda Cipurković ukazuje da farmaceuti svakodnevno odlaze u zemlje EU, a nije rijetka ni pojava da pacijenti u apotekama kupuju lijekove sa esencijalne liste, a da po komercijalne lijekove odlaze u Srbiju.

Ona upozorava da će, ako kantonalne vlasti pokušaju da osnuju apoteke u njihovom vlasništvu, farmaceuti zatvoriti svoje apoteke na dva-tri dana pa, kako je poručila, neka onda pacijenti idu pod njihove prozore.

Na području Tuzlanskog kantona usluga za izdavanje lijekova na recept košta jednu konvertibilnu marku sa PDV-om, dok je cijena te usluge u Zeničko-dobojskom kantonu 1,75 KM, a u Sarajevskom kantonu 1,91 KM.