latinica  ћирилица
17/10/2019 |  10:11 | Autor: SRNA

Kosačov: Važno prisustvo Medvedeva u Beogradu

Ruski senator Konstantin Kosačov izjavio je da pokušaji prekrajanja istorije postaju sve agresivniji, drskiji i da prostor za manipulacije i falsifikovanje postaje sve širi, te naglasio da je veoma važno to što će ruski premijer Dmitrij Medvedev prisustvovati u Beogradu obilježavanju 75 godina od oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu.
Konstantin Kosačov - Foto: TANЈUG
Konstantin KosačovFoto: TANЈUG

On je rekao da evropske zemlje imaju različite istorije iz tog rata, a da je istorija srpskog, ruskog i ostalih naroda Sovjetskog Saveza slavna i da njome mogu da se ponose.

- To je naša zajednička istorija i mi je nikom nećemo dati, ma koliko nas pritiskali. Zato je veoma važno da smo tog važnog dana zajedno i upravo zato će predsjednik Vlade Rusije biti ovdje u Beogradu na obilježavanju 75 godina od oslobođenja grada - dodao je Kosačov za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, za Rusiju nije ništa manje važno, a možda je i važnije, to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić već potvrdio spremnost da učestvuje u ruskoj Paradi pobjede povodom obilježava 75 godina od okončanja Drugog svjetskog rata.

- I tada smo bili zajedno i sada nastavljamo da budemo zajedno, a bićemo zajedno i u budućnosti i niko nas neće razdvojiti - istakao je Kosačov.

On je povodom skorog potpisivanja sporazuma Srbije i Evroazijske unije rekao da je ta unija realnost savremenog svijeta i da se ubrzano razvija, te da vjeruje da će Srbija imati čime da se pohvali svom narodu kada planovi budu realizovani.

- Za Srbiju će to značiti i sticanje novih tržišta i mogućnost novih investicija i u tom smislu je na pravom putu. Nema sumnje da će i nas i vas ometati, da će nam dokazivati da za Srbiju nema drugog puta osim na Zapad, ali sve je to laž i obmana. Svijet je mnogostran i u njemu uvijek postoji alternativa - rekao je Kosačov.

On je naveo da mu je veoma drago što taj projekat realizuje zahvaljujući dogovorima postignutim na nivou predsjednika dvije zemlje.

- Znam da su između predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uspostavljeni veoma dobri i bliski odnosi i povjerenje, a posjeta predsednika Vučića u decembru će biti još jedna važna etapa na tom putu. Uvjeren sam da to neće biti protokolarni događaj, nego konkretan, pragmatičan razgovor - rekao je Kosačov.

Prema njegovim riječima, jasno je da u centru pažnje tih razgovora treba da bude Kosovo i Metohija i što se tiče statusa i što se tiče zaštite prava ljudi i osiguranja političkih i demokratskih procesa.

- Ne sumnjam da će Rusija, kao i do sada, izraziti odlučnu podršku poziciji koju po pitanju Kosova zastupa Srbija - rekao je Kosačov.

On je zaključio da je Kosovo i Metohija dio Srbije, da drugog rješenja za sada nema i da ga ne može biti, osim ako se sa tim rješenjem ne složi Beograd.