latinica  ћирилица
17/10/2019 |  11:18 | Autor: SRNA

Đurić: Јavnost da reaguje zbog zabrane slikarki

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je, povodom zabrane akademskom slikaru Suzani Stojadinović da unese svoje slike na Kosovo i Metohiju, ocijenio da je riječ "o fašističkom ludilu Prištine" i pozvao javnost Srbije i Evrope da digne glas.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

- Ovo je fašističko ludilo Prištine - rekao je Đurić za portal Kosovo onlajn.

Stojadinovićeva je naglasila da je zaprepašćena onim što je doživjela na prelazu Јarinje.

- Službenik na prelazu mi je rekao da pokupim svoje stvari i izađem iz autobusa, da moji radovi ne mogu da pređu granicu jer im nije dostavljeno zvanično obavještenje od njihove vlade i da ne mogu da me puste - rekla je Stojadinovićeva.

Ona je naglasila da, osim srpskog ima i meksičko državljanstvo, ali kako Meksiko nije priznao samoproglašeno Kosovo, to joj, kako je rekla, nije bilo od pomoći.

Stojadinovićeva, kojoj je onemogućeno da svoj rad predstavi publici u Galeriji Fakulteta umetnosti u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, osim samostalnih i kolektivnih izložbi u Srbiji i Meksiku, izlagala je u Švedskoj i Kolumbiji.

Njene slike nalaze se u kolekcijama širom svijeta - Kanadi, SAD, Velikoj Britaniji, Meksiku, Kolumbiji, Italiji, Švedskoj, Portugaliji, Španiji, Francuskoj, Srbiji.