latinica  ћирилица
17/10/2019 |  12:04 ⇒ 12:15 | Autor: SRNA

U ovoj godini izdvojeno više od 30 miliona KM za zapošljavanje i samozapošljavanje

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je na današnjem sastanku sa rukovodstvom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske na Palama konstatovano da je u ovoj godini izdvojeno najviše sredstava za zapošljavanje i samozapošljavanje - više od 30 miliona KM.
Pale: Milunović sa rukovodstvom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske - Foto: SRNA
Pale: Milunović sa rukovodstvom Zavoda za zapošljavanje Republike SrpskeFoto: SRNA

Milunović je pojasnio da je u ovoj godini kroz sedam programa u akcionom planu izdvojeno najviše sredstava u odnosu na protekle godine.

Nakon posjete tekstilnom preduzeću "Mraz", ministar je izjavio novinarima da je ovo preduzeće od 2013. godine konkurisalo i dobijalo sredstva za samozapošljavanje, a od 130 zaposlenih, posredstvom Zavoda za zapošljavanje podsticaj je obezbijeđen za 63 radnika.

On je dodao da ovo preduzeće u Rogatici zapošljava 24 radnika sa namjerom da uskoro prošire kapacitete.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa rukovodstvom ovog tekstilnog preduzeća razgovarano je o problemima koji se odnose na prekvalifikaciju radnika s obzirom na činjenicu da na ovom području nema srednje tekstilne škole.

- U narednom periodu moraćemo da vodimo računa o obezbjeđivanju dodatnih sredstava za prekvalifikaciju radnika, dok se ne uspostave programi tehničkih škola koji će moći da rade u tekstilnoj industriji - istakao je Milunović.

Govoreći o današnjoj sjednici Vlade koja će biti održana u Istočnom Sarajevu, ministar je rekao da će biti razmatrana mogućnost da dio preostalih sredstava, 852.683 KM, koji je obezbijeđen akcionim planom, bude preusmjeren na Program podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih - "Startap Srpska"m jer su ove godine prvi put zaposleni svi pripravnici, njih 770, koji su ispunili uslove.

- Namjera nam je bila da mladim ljudima omogućimo da odrade pripravnički staž i da ih zadržimo na ovim prostorima - rekao je Milunović, dodavši da je isti plan i za demobilisane borce.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je da su danas zajedno sa ministrom Milunovićem posjetili preduzeće "Mraz", jedno od korisnika programa ovog zavoda.

- Ministar se uvjerio da su naši projekti dali potpuni efekat. Razgovarali smo i o nekim budućim planovima za naredni akcioni plan. Imali smo priliku direktno od poslodavaca da čujemo šta bi trebalo promjeniti u programima, kakve su potrebe poslodavaca i kako da olakšamo njihov rad s ciljem zapošljavanja većeg broja ljudi u Republici Srpskoj - rekao je Vujičić novinarima.

Јedan od vlasnika preduzeća "Mraz" Radivoje Kovačević zahvalio je Milunoviću i Vujičići na podršci projektima koji se odnose na zapošljavanje i rad ove firme.

- Mi možemo da zaposlimo veći broj radnika, ali imamo problem jer na području Pala, a i šire nema škole gdje bi dobili potreban kadar, konfenkcionere tekstila, pa smo prinuđeni da sami vršmo obuku i prekvalifikaciju - pojasnio je Kovačević.

On je naveo da u Rogatici imaju pogon gdje vlastitim sredstvima vrše obuku i prekvalifikaciju, te da očekuju i dalje podršku Zavoda jer imaju namjeru da prime još 25 radnika.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i nadležnim ministarstvima nastojimo da se okončaju pripreme da se u Srednjoškolskom centru u Palama osnuje odjeljenje tekstilaca.

- Spremni smo da pružimo podršku i obezbijedimo besplatnu praksu i stipendije, a po završetku školovanja primili bi ih u radni odnos - naglasio je Kovačević.