X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
17/10/2019 |  12:55 ⇒ 13:08 | Izvor: SRNA

Petričević - Ćosić: Naredne godine 20 miliona KM za razvoj privrede

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je da je za narednu godinu za podsticaj i razvoj privrede u Srpskoj planirano izdvajanje oko 20 miliona KM, što će biti dobar početni korak za privrednike da ulažu u nove tehnologije, povećaju produktivnost i otvore nova radna mjesta.
Istočno Sarajevo: Petričević - Ćosić - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo: Petričević - ĆosićFoto: SRNA

- Ovu godinu smo iskoristili da sagledamo situaciju i privredni ambijent u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj. Za sljedeću smo predvidjeli da taj iznos bude značajniji u odnosu na trenutni - izjavio je Petričević novinarima u Istočnom Novom Sarajevu nakon razgovora sa načelnikom te opštine Ljubišom Ćosićem.

Petričević je naveo da je sa Ćosićem razgovarao o stvaranju poslovnih zona kako bi lokalne zajednice uključili u rješavanje zaostalih problema u lokalnoj privredi, te privukli investitore, stvarali bolji poslovni ambijent i zapošljavali ljude.

- Ministarstvo i Vlada Republike Srpske podržaće sve pozitivne primjere malih i srednjih preduzeća, kao i ozbiljnije kolektive koji posluju u Srpskoj - istakao je Petričević.

Ćosić je rekao da je informisao Petričevića da se na području ove optšine popravlja stanje u oblasti privrede, napreduje oblast mikroprivrede - malih trgovinskih, zanatskih i uslužnih radnji, te da postoje novoregistrovani privrednici koji zapošljavaju znatan broj ljudi.

- I privatna srednja preduzeća na području ove lokalne zajednice napreduju, investiraju u poslovne kapacitete i zapošljavaju. Mislim da ćemo iskoristiti sve zakonske mogućnosti koje je Vlada Srpske donosila s ciljem jačanja postojećih, ali i novih privrednih subjekata koji razvijaju poslovnu djelatnost na području Istočnog Novog Sarajeva - istakao je Ćosić.

On je dodao se u Istočnom Novom Sarajevu radi na rješavnjau zaostalih problema koji prate određene privredne subjekte, ocjenjujući da je važno pomoći ljudima koji imaju zdrav biznis i razvijaju pasao.

- Siguran sam da će Ministarstvo privrede i Vlada pomoći opštini kako bismo i mi pomogli našim privrednim subjektima - poručio je Ćosić.

Petričević je sa rukovodstvom opštine Istočno Novo Sarajevo posjetio poslovnu zonu "Vranješ" i preduzeća Mofas i Edengarden.

On je istakao da fabrika Mofas, koja je na ovom području jedina ostala iz programa metalske industrije, ima perspektivu.

Direktor preduzeća Mofas Milivoje Gutalj rekao je da Mofas oko 99 odsto proizvoda izvozi na strano tržišta, posredstvom firmi koje su u Njemačkoj.

- Ovo što danas Mofas radi predstavlja nastavak proizvodnje bivšeg Famosa, do sada uspješno opstajemo na tržištu - istakao je Gutalj i dodao da trenutno imaju oko 100 zaposlenih.

On je zahvalio Petričeviću za posjetu tokom koje je mogao da se uvjeri u kapacitete i proizvodne mogućnosti preduzeća, te istakao da je do sada bila izvanredna saradnja sa Ministarstvom i da su imali veliku podršku u rješavanju problema.

Gutalj je napomenuo da ovo preduzeće uspijeva da prevaziđe probleme koji se, prije svega, odnose na tržište i plasman, kao i obezbjeđivanje repromaterijala.

Јedan od radnika preduzeća Mofas Slavko Marković rekao je da posla ima, ocjenjujući da bi plata mogla da bude bolja, ali je važno da je redovna.

Milenko Vranješević, vlasnik firme Edengarden koja se bavi proizvodonjom velikih baštenskih suncobrana, istakao je da njegova firma u sezoni zapošljava od 60 do 70 radnika, a mimo sezone 45-50.

- Imamo predstavnike u Moskvi, Majami Biču, Londonu, većini evropskih gradova, Abu Dabiju, Rijadu. U Hong Kong svake godine izvezemo suncobrane u vrijednosti oko 50.000 KM, što je potvrda kvaliteta - istakao je Vranješević i dodao da imaju veliku podršku načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo.