latinica  ћирилица
17/10/2019 |  13:22 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Dodik: SDS i PDP srušili mehanizam koordinacije

Bez saglasnosti Vlade Republike Srpske juče je na telefonskoj sjednici Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu usvojio Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz analitičkog izvještaja Evropske komisije koji je sastavni dio mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik kaže da ni on kao srpski član Predsjedništva nije bio obavješten o tome i da ovakav potez srpskih ministara iz SDS-a i PDP-a tretira kao očit dokaz izdaje srpskih nacionalnih i republičkih interesa.

- Kako je moguće da se napravi Akcioni plan vezano za mišljenje EU i da se obaveže Republika Srpska po pitanjima za koje ima ustavne nadležnosti, i da to propuste srpski ministri u Savjetu ministara BiH? Tačno se zna šta je mehanizam koordinacije. Oni su srušili mehanizam koordinacije i urušavaju ustavni poredak i ustavna prava Republike Srpske da o svojim ustavnim pitanjima i nadležnostima isključivo ona odlučuje - poručio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Dodik kaže da su i prije nekoliko godina, isto uradili, usvajanjem mehanizma koordinacije bez saglasnosti Republike Srspke, i da su pet mjeseci radili da isprave učinjenu štetu.

- Isto ćemo sada poručiti da taj akcioni plan za nas ne važi. Pozivam Vladu Republike Srpske da odbije taj Akcioni plan, jer on se ne može praviti bez učešća svih nivoa vlasti. Zato je i napravljen mehanizam koordinacije i zato je u tome trebala da učestvuje Vlada Republike Srpske - kaže Dodik.

Kaže, ovo je pokušaj Crnatka, Šarovića i Borenovića da pokažu kako oni to disciplinuju Republiku Srspku.

Poručuje da su njihove matematičke priče najgora stvar u BiH, ali da one ne mogu proći.

Podsjetio je da je prije nekoliko godina na telefonskoj sjednici Savjeta ministara usvojen mehanizam koordinacije, koji su četiri ili pet mjeseci morali da mijenjaju.

Prema njegovim riječima, SDS i PDP nastavljaju svoj put izdaje srpskog nacionalnog interesa u BiH umjesto da su se svi okupili, kao što je predlagao, i da budu dio reprezentacije u kojoj će i te stranke učestvovati u vlasti na nivou BiH.

- Oni su to odbili da bi na kraju došli u ovu poziciju. Njima je važnije da očuvaju svoje pozicije koje imaju tamo nego Republika Srpska i to potvrđuje i ovaj Akcioni plan - naglasio je Dodik.

On je podsjetio da kao srpski član Predsjedništva BiH zastupa stav da nijedna odluka ne može da dođe na dnevni red ukoliko prethodno nije dobijena saglasnost Vlade ili nema saglasnost parlamenta Srpske.

- Zašto im je teško da poštuju mehanizam koordinacije, jer se ništa drugo i ne traži. Mehanizam koordinacije su usvojili svi nivoi vlasti pa i Savjet ministara u kojem sjede upravo oni. I šta imamo danas? Ponovo će ići u svijet vijest das Srpska odbija akcioni plan za Evropsku uniju. Odbijamo ga zato što nismo bili uključeni, a bila je obaveza da budemo uključeni. E to nama priređuju ovi koji sjede gore - istakao je Dodik.

Rekao je da je bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u vrijeme kada je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o vojnoj neutralnosti glasao za usvajanje Strategije spoljne politike u kojoj piše da je prioritet NATO.

- Onda Ivanić ode na akademiju SDA u Zenici i kaže da je on proveo reformu odbrane, indirektnih poreza i na nivo BiH prenio i sud i tužilaštvo, a ne međunarodna zajednica. Postoji dokument i video zapis o tome i mi se čudimo šta nam se dešava. Ko hoće da im povjeruje neka vjeruje. Mi ostajemo pri stavu da nema puta u NATO i nacionalnog godišnjeg plana za članstvo u NATO-u, ne interesuje nas vlast i ne želimo da prodamo bilo koji princip. Mi se držimo odluka Narodne skupštine Republike Srpske - poručio je Dodik.

Govoreći o najavi SDS-a i PDP-a da će pokušati da formiraju vlast na nivou BiH, Dodik je istakao da oni imaju matematičku priču, te da je najgora stvar u BiH da se prave matematičke priče.

- Da li će oni nešto uspjeti da dogovore sa Bošnjacima ako izbace SNSD i HDZ? SNSD i HDZ neće ući u zajedničke institucije jedni bez drugih i onda će oni doći u poziciju da izbacuju dvije najvažnije partije iz dva konstitutivna naroda. I šta će dobiti, kakvu vlast? Neka izvole. Srpska je protiv toga - naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, SDS i PDP nikada nisu sjedili sa strane i sve vrijeme su urušavali proces formiranja vlasti na nivou BiH u nastojanju da sačuvaju svoje pozicije.

- To uspijevaju već godinu dana. Nemam ništa protiv njihovog pokušaja da nešto urade, ali ono što oni rade na nivou BiH nije u interesu Srpske. Pokušaj da oni navodno deblokiraju parlament, kriveći za zastoj u formiranju vlasti isključivo SNSD, govori da oni imaju druge namjere. Postoji strana koja već godinu dana blokira formiranje vlasti, što izaziva i blokadu parlamenta, ali oni samo prepoznaju ovo drugo jer im to odgovara. Oni bi ostali da tamo sjede beskrajno i da propuštaju stvari koje su štetne za Srpsku - naglasio je Dodik.

Podsjetio da su se građani Srpske na izborima opredijelili u vezi sa svojim političkim predstavljanjem i odlučili kome će dati podršku.

- Sada to svoditi na priču da i oni imaju pravo da pregovaraju u smislu nekog broja načelno je u redu, ali politički gledano to je poraz za Republiku Srpsku - zaključio je Dodik.

Savjet ministara u tehničkom mandatu na telefonskoj sjednici prije dva dana usvojio je, bez saglasnosti Vlade Republike Srpske, Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz analitičkog izvještaja Evropske komisije koji je sastavni dio mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Iako su nadležne institucije Republike Srpske učestvovale u definisanju i usaglašavanju svih mjera za realizaciju prioriteta iz njihove nadležnosti, Savjet ministara u tehničkom mandatu je, bez saglasnosti Vlade Srpske, usvojio ovaj akcioni plan.