latinica  ћирилица
17/10/2019 |  13:22 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Migranti u Vučjaku ostaju bez hrane, mnogi napuštaju kamp

Noć u privremenom Prihvatnom centru Vučjak u Bihaću, koji je premještanjem na stotine migranata iz grada postao prenatrpan, protekla je mirno, ali bi situacija mogla ubrzo da eskalira s obzirom na to da nema dovoljno hrane koja će podmiriti potrebe svih koji trenutno borave u kampu.
Kampu Vučjak (foto: faktor.ba) -
Kampu Vučjak (foto: faktor.ba)

- Situacija je nepromijenjena. Imamo veliki broj migranata koji su prije dva dana dovedeni na lokaltet Vučjaka. Јuče je Crveni krst nastavio svoje aktivnosti podijelivši dva obroka za 1.700 migranata - izjavio je Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta Bihaća.

Najavio je da će Crveni krst do ponedjeljka pronaći snage i mogućnosti da obezbijedi obroke za migrante, budući da je njihov broj udvostručen. U slučaju da se ostvare najave gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića o povlačenju Јavnog i komunalnog preduzeća Vodovod i Komrad s Vučjaka, Crveni krst u Bihaću će opsluživati migrante ishranom - lanč paketima, u količinama koje bude mogao obezbijediti kroz donacije.

- Očekujemo da ćemo imati pomoć od Vlade Unsko-sanskog kantona, Grada Bihaća i BiH, jer u narednom periodu nećemo biti u mogućnosti da od samih donacija koje daju određene organizacije i institucije brinemo o migrantima. Mi ćemo učiniti sve da posjetimo migrante i pomognemo im. Međutim, mi ne možemo podijeliti 300 obroka, a da ih preostalih 1.300 ne dobije. Napravili bismo veliki problem u kampu. Svako mora shvatiti ozbiljnost situacije na Vučjaku i u skladu s tim što prije, tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, donijeti zaključke kako bi mi slobodnije ušli u daljne aktivnosti - rekao je Midžić.

Istakao je da se broj migranata koji boravi u kampu iz dana u dan mijenja, budući da se mnogi ponovo vraćaju u grad i javne površine odakle su ih pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a prije dva dana izmjestili.

- Јuče je oko 1.700 migranata bilo prisutno, ali je krajem dana zabilježen dolazak nove grupe. Taj broj se mijenja. Neki se vraćaju u grad, drugi dolaze. To je teško kontrolisati. Oni koji imaju smještaj u gradu, a pokupljeni su taj dan iz centra i dovedeni na Vučjak, vratili su se tamo gdje su smješteni - rekao je Midžić.

Istakao je da je noć u kampu protekla mirno i da nije bilo slučajeva ugrožavanja bezbjednosti.

Privremeni prihvatni centar Vučjak međunarodne organizacije i humanitarci smatraju neuslovnim. Iz Crvenog krsta su naveli da lokacija Vučjak nema više kapaciteta za podizanje novih šatora.

Ujedinjene nacije u BiH danas su izrazile zabrinutost zbog prebacivanja migranata i tražilaca azila na područje Vučjaka, uputivši apel nadležnim bosanskohercegovačkim institucijama da hitno pronađu alternativni smještaj za migrante.

Bihać je već dvije godine pod konstantnim pritiskom ilegalnih migranata, a građani su ostavljeni sami, bez konkretne pomoći nadležnih institucija. Svakodnevno u prosjeku 150 migranata stiže u taj grad.

Izvor: N1