latinica  ћирилица
17/10/2019 |  14:18 ⇒ 14:21 | Autor: RTRS

Zoran Talić: Humanitarno udruženje žena "Duga" baštini tradiciju Zmijanjskog veza

Predsjednik Skupštne grada Banjaluka, Zoran Talić, danas je primio članice Humanitarnog udruženja žena "Duga" te je podržao njihov rad kao najstarije i najaktivnije humanitarne organizacije.
Zoran Talić: Humanitarno udruženje žena „Duga“ baštini tradiciju Zmijanjskog veza - Foto: RTRS
Zoran Talić: Humanitarno udruženje žena „Duga“ baštini tradiciju Zmijanjskog vezaFoto: RTRS

Udruženje koje baštini znanje, tradiciju, običaje i vještine te ih prenose s koljena na koljeno u budućnost, udruženja kao što su "Duga" zaslužuju posebnu pažnju i status u gradu.

- Udruženje poput "Duge" je najbolji ambasador jednog grada i društva iz kojeg dolazi. Kroz kulturu i tradiciju upoznaju svijet sa našim krajevima. Zmijanjski vez koji čuvaju i baštine, predivna je tradicija nastala iz velike ljubavi i nalazi se na UNESKO listi. Od mene će uvijek imati podršku, zato smo i razmjenili ideje kako da doprinesemo njihovom razvoju - rekao je Talić.

Mirjana Stojanović Trivanović iz udruženja "Duga" rekla je nakon prijema da je zahvalna predsjedniku Skupštine grada na podršci.

- Razgovarali smo o dosta korisnih tema kada je naše udruženje u pitanju kao što su projekti i strategija razvoja našeg udruženja za budući period. Naše udruženje broji oko 70 članica koje vrijedno prave radove sa Zmijanjskim vezom i ideja nam je da još više plasiramo naše proizvode u region i Evropu - rekla je ona.

Zmijanjski vez je specifična tehnika koju su praktikovale žene u Zmijanju kod Banjaluke. Tradicionalni vez se koristi za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva i jedan je od najspecifičnijih i najkarakterističnijih vezova sa naših prostora a 2014. godine uvršten je na UNESKO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Ručni rad članica "Duga" odavno je prešao granice regiona, te su izlagale u Beču, Londonu, Njemačkoj, Јapanu.