latinica  ћирилица
17/10/2019 |  14:54 ⇒ 15:07 | Autor: RTRS

Osnovni sud u Bijeljini riješio 20.137 komunalnih predmeta RTV takse

Od prvog januara 2017. godine do 30. septembra ove godine Osnovni sud u Bijeljini riješio je 20.137 komunalnih predmeta RTV takse kroz SOKOP – Mal sistem.
Bijeljina: Okružno tužilaštvo, Okružni sud, Pravobranilaštvo i Osnovni sud - Foto: RTRS
Bijeljina: Okružno tužilaštvo, Okružni sud, Pravobranilaštvo i Osnovni sudFoto: RTRS

Ostalo je neriješeno sa krajem septembra 130.180 predmeta, kaže za Semberske novine predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini Aid Hanušić, podsjetivši da je ovaj sud od prvog januara 2016. godine pristupio projektu SOKOL –Mal, u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH i Radio-televizijom Republike Srpske, i započeo rad na unosu manuelnih neriješenih komunaslnih predmeta u kojima se kao tražilac izvršenja javlja RTRS.

Ovaj sistem je kreiran u okviru projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa, koji su finansirale vlade Švedske i Norveške i njegova primjena u BiH počela je od 2016. godine.

- Sistem SOKOL – mal omogućava elektronsko slanje podnesaka sudu i elektronsku obradu predmeta koji se rješavaju na osnovu vjerodostojne isprave. U pitanju su računi, nalozi, platne kartice. U Visokom sudskom tužilačkom savjetu primijećeno je da najveći pritisak na sudove u BiH upravo predstavlja rješevanje takvih predmeta. U odnosu na ukupan broj predmeta u sudovima, ovi predmeti obuhvataju oko 80 odsto svih predmeta u pravosuđu BiH - izjavio je on.

Naglasio je da je zbog toga i tražen način i model kako da se ovi komunalni predmeti što brže i efikasnije rješavaju.

- Ovaj sud poprilično kasni u realizaciji ovog projekta. Predmeti koji se odnose na naplatu RTV takse bili su odlagani, nisu čak bili ni evidentirani na način kako je to bilo propisano. Mi smo se u 2016. godini aktivno uključili u obradu ovih predmeta, odnosno u njihovu klasifikaciju. Prevashodan zadatak je bio da saznamo, koliko uopšte imamo takvih predmeta. U periodu od prvog novembra 2016. do 30. avgusta 2017. godine završili smo unos neriješenih komunalnih predmeta (RTV taksa) u SOKOP – Mal sistem i došli smo do brojke od 150.317 neriješenih predmeta - ističe Aid Hanušić.

Komentarišući podijeljena mišljenja u javnosti oko obaveze plaćanja RTV takse, Hanušić navodi primjer Njemačke, gdje svi građani, kojima je dostupan signal Јavnog servisa, moraju plaćati RTV taksu.

- Takav stav je zauzeo njemački Ustavni sud, bez obzira na prisustvo svjetskih privatnih televizijskih kuća na tom području. Državne televizije građanima pružaju sve neophodne informacije u slučaju nekih ključnih događaja, kao što su elementarne nepogode i slične situacije. To je svima nama dobro poznato. Realizacijom SOKOL - Mal sistema naplate RTV takse smanjuju se i troškovi izvršenja u ovim predmetima. U ovim predmetima ne mora se dokazivati postojanje duga i u njima nema spornih pravnih ili činjeničnih pitanja o kojima bi sud odlučivao. Sud potvrđuje potraživanje tražioca izvršenja kao nesporno - kaže Aid Hanušić, naglašavajući da je Osnovni sud u Bijeljini trenutno drugi po uspješnosti rješavanja komunalnih predmeta , odmah iz zeničkog Osnovnog suda, jer su se u Zenici u projekat uključila i komunalna preduzeća.

On kaže da trenutno u sudu imaju oko 7.000 "klasičnih" sudskih predmeta, dok na drugoj strani imaju 130.000 komunalnih predmeta koji se odnose na naplatu RTV takse.

- U poslovima evidentiranja ovih predmeta pomogli su nam puno naši pripravnici, ali i službenici RTRS. U međuvremenu smo imali i akciju koju je organizovao VSTS, a riječ je o uručenju obavještenja građanima, da su dužni izmiriti svoje obaveze vezane za plaćanje RTV takse. Od 6.089 takvih predmeta koji još nisu bili pokrenuti, uručeno je 3.248 obavještenja građanima. Odmah je izmiren dug u 426 predmeta i postupak je obustavljen - istakao je on.

Dodaje da su Građani shvatili svoju obavezu izmirenja duga za RTV taksu i sada redovno provjeravaju stanje svojih obaveza.

Izvor: Semberske novine