X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
17/10/2019 |  15:38 ⇒ 17:26 | Izvor: SRNA

Bileća zahtijeva zaštitu stanovništva od migranata

Skupština opštine Bileća usvojila je danas zaključke kojima se, između ostalog, od Granične policije BiH i Policijske uprave Trebinje traži da preduzmu neophodne mjere za sprečavanje nelegalnog ulaska migranata u BiH i da zaštite imovinu stanovnika na području bilećkih sela.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Skupština opštine usvojen je zaključak u kome je zatraženo od Policijske uprave Trebinje da organizuje prisustvo policije 24 časa na području sela u okolini Bileće radi zaštite imovine i lica na tom terenu.

Јedan od zaključaka je i da opština Bileća imenuje člana koordinacionog tijela za migrantska kretanja, zatim da načelnik opštine Bileća formira stručnu komisiju za procjenu nastale štete upadima, odnosno kretanjima migranata na području ove lokalne zajednice.

Odlukom Skupštine opštine Bileća biće obezbijeđena odbrana pred nadležnim pravosudnim organima Miloradu Čomiću iz sela Todorići koji je 5. oktobra, nakon sukoba sa grupom migranata, ubio jednog od njih kojeg je zatekao u kući svog komšije.

Predsjednik Skupštine opštine Bileća Srđan Rogan rekao je da je u vezi sa ovim problemom lokalna zajednica učinila maksimalno što je mogla, te da su ostale stvari na organima bezbjednosti Srpske i BiH.

On je rekao da je MUP Srpske maksimalno angažovan u zaštiti građana, istakavši da niko ne može biti siguran zbog tolikog prisustva migranata.

- Ne mogu da garantujem da će zaključci riješiti problem ali sigurno je da će popraviti situaciju u tom području. Samo pojačavanje policijskih patrola daje rezultate - rekao je Rogan novinarima.

Zaključci koji su usvojeni na današnjoj sjednici biće proslijeđeni Policijskoj upravi Trebinje i Graničnoj policiji BiH.

Mještani mjesne zajednice Krstače i sela u okolini Bileće zatražili su u nedjelju, 13. oktobra, na protestnom skupu u selu Simijova da ih policija i lokalna vlast zaštite od migranata, kao i hitnu vanrednu sjednicu Skupštine opštine Bileća.