X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
17/10/2019 |  15:40 | Izvor: SRNA

Majkić: Opstrukcija SDA u vezi sa krivičnim djelom nečinjenja

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da SDA snosi najveću odgovornost za neformiranje Savjeta ministara, što se može dovesti u vezu sa krivičnim djelom uzrokovanim nečinjenjem, koje propisuje Krivični zakon BiH.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

- SDA se, izmišljanjem nepostojećih uslova kao što je Godišnji nacionali plan, najviše borila protiv toga da se Savjet ministara formira u skladu sa zakonom - rekla je Majkićeva Srni.

Podsjećajući da je konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana 6. decembra prošle godine, Majkićeva je navela da je, prema Zakonu o Savjetu ministara, Predsjedništvo BiH bilo dužno da u roku od 15 dana od konstitutivne sjednice Predstavničkog doma donese odluku o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara, što ni do danas nije urađeno.

- SNSD je sa svoje strane preduzeo sve aktivnosti da se vlast na nivou BiH formira u što kraćem roku, u skladu sa zakonom i da je čine oni koji su dobili većinsku podršku građana Republike Srpske na izborima - navela je Majkićeva.

Prema njenim riječima, potpuno je nerazumno očekivati da će one političke partije koje su izgubile na posljednjim izborima - SDS i PDP, zahvaljujući podršci SDA nastaviti da rade u tehničkom mandatu.

- Јoš je nelogičnije da im kao izbornim gubitnicima SNSD i druge parlamentarne stranke iz Republike Srpske daju legitimitet u parlamentu putem parlamentarnih radnih tijela - dodala je Majkićeva.

Ona je poručila da je stav SNSD-a od početka sasvim jasan i nepromjenjiv, odnosno da će parlament početi sa radom čim budu ispunjene zakonske obaveze i donesena odluka o izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- Umjesto što SDA blokira formiranje vlasti u skladu sa zakonom, pozivamo ih da donesu neophodne odluke i da počnu da rade zajedno sa predstavnicima druga dva konstitutivna naroda na pitanjima od značaja za sve građane BiH - zaključila je Majkićeva.

Povodom dopisa Tužilaštva BiH Interresornoj radnoj grupi za pripremu prijedloga izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu saopštio je da komisije Parlamentarne skupštine BiH još nisu formirane i za to optužio SNSD i Srpski klub u Predstavničkom domu.

Navodeći da Krivični zakon BiH propisuje krivično djelo uzrokovano nečinjenjem, SDA je ocijenila da je odgovornost na Tužilaštvu BiH da preduzme zakonske mjere i doprinese deblokadi i Interresorne grupe i rada parlamenta.