latinica  ћирилица
17/10/2019 |  15:53 ⇒ 16:17 | Autor: SRNA

Zaharova: Kosovo nije država

Kosovo nije država već samo pokušaj određenog broja zemalja da se nasilnim putem progura priznanje te problematične teritorije u vidu državnosti, izjavila je danas portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

Povodom nedavne izjave novog šefa diplomatije EU Žozepa Borela "da ukoliko Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, ono neće biti država", Zaharova je rekla da sa tom tvrdnjom nije saglasna budući da Kosovo i tako nije država.

- Nisam saglasna sa njim, jer Kosovo i tako nije država, već je pokušaj određenog broja zemalja da se nasilnim putem progura priznanje te problematične teritorije u vidu državnosti. To nije država - rekla je Zaharova na brifingu u Moskvi, prenosi Sputnjik.

Ona je podsjetila da, kada je riječ o samoproglašenom Kosovu, stav Rusije jeste da je riječ o grubom kršenju međunarodnog prava i povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Zaharova je napomenula i da sve to piše u odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, koje niko još nije ukidao.

Ona je ocijenila i da se trenutna situacija svodi na to da su sve te rezolucije pregažene, da one kao da ne važe, te da su ih sve te zemlje prekršile priznavši Kosovo za suverenu državu.

Zaharova je ukazala i na to da, pored političkih ocjena zasnovanih na međunarodnom pravu, postoji i politička realnost, koja je pokazala da Kosovo kao "država" nije uspješna ni u jednom planu - ni u zakonodavnom, kao ni u realnosti savremenog svijeta.

- Možemo koliko god hoćemo o tome da razgovaramo, ali prošlo je mnogo vremena i cijeli svijet je uvidio pokušaje da se određeni postupci opravdaju. Čak i da svi oni koji su donosili odluke, budu nastavili da govore da je Kosovo država, ništa se od toga neće promijeniti, sve će ostati samo na riječima - rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, cijelo to pitanje i dalje je u suprotnosti sa međunarodnim pravom.