latinica  ћирилица
17/10/2019 |  15:53 ⇒ 16:17 | Autor: SRNA

Dodjela podsticaja za male investicione projekte

Vlada Republike Srpske danas je na sjednici održanoj u Istočnom Sarajevu dala saglasnost Ministarstvu privrede i preduzetništva na plan utroška 1.400.000 KM za period od 1. januara do 31. decembra, a sredstva iz ove odluke koriste se za dodjelu podsticaja za male investicione projekte.
Novac - Foto: ilustracija
NovacFoto: ilustracija

Riječ o projektima čiji je predmet nabavka savremenih tehnologija i opreme i koje realizuju privredni subjekti u industriji tekstila, odjeće i obuće, industrijskoj preradi drveta, preradi drveta i proizvoda od drveta i proizvodnji namještaja, metalnoj i elektro-industriji, industriji gume i plastike, papirnoj i grafičkoj industriji, industriji građevinskih proizvoda, odnosno proizvodnji ostalih proizvod od nemetalnih minerala.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Ministarstvo privrede i preduzetništva i Ministarstvo finansija.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o preusmjeravanju neraspoređenih 852.683 KM iz Akcionog plana zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2019. godinu, s ciljem potpune realizacije ovog plana, na finansiranje "Programa podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih starosti do 35 godina - Startap Srpska".

Riječ je o neraspoređenim sredstvima iz Programa finansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida Vojske Republike Srpske "Zajedno do posla" od 281.000 KM, iz Programa podrške zapošljavanju mladih sa VSS u statusu pripravnika od 191.183 KM, iz Programa obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije od 4.500 KM, te iz Programa zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u iznosu od 376.000 KM.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas i informaciju o obezbjeđenju kapaciteta za potrebe Studentskog centra u Lukavici u Istočnom Novom Sarajevu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Zaduženo je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Studentski centar u Lukavici da preduzmu neophodne aktivnosti za kupovinu i rekonstrukciju stambeno-poslovne zgrade u ovom naselju.

Sredstva za realizaciju ovog zaključka u iznosu od 6.000.000 KM sa PDV-om, obezbijeđena su u Budžetu Republike Srpske u određenoj dinamici, saopšteno je Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Zadužena su Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstvo finansija da obezbjede neophodna sredstva za opremanje objekta u iznosu od 1.500.000 KM.

Povezane vijesti:

Јavno-privatno partnerstvo ojačaće privredni potencijal Srpske

Usvojena informacija o projektu izgradnje naučnotehnološkog grada

Odluka o izgradnji studentskog doma u Istočnom Sarajevu