latinica  ћирилица
17/10/2019 |  17:15 ⇒ 17:27 | Autor: SRNA

Završno testiranje mašine za deminiranje proizvedene u Tehničkom remontu Bratunac

U Brodu je u toku testiranje mašine za uklanjanje rastinja i uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata - proizvod stručnjaka Tehničkog remonta Bratunac.
Brod - testiranje mašine za uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava - Foto: SRNA
Brod - testiranje mašine za uništavanje minsko-eksplozivnih sredstavaFoto: SRNA

Pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Dragan Kos rekao je Srni da je danas u Brodu završni proces testiranja mašine MX 17 koja je u vlasništvu Republičke uprave civilne zaštite.

- Ako mašina prođe današnji test, biće akreditovana za deminiranje, za mašinsku pripremu i uklanjanje protivpješadijskih mina. Radi se na dijelu terena u Brodu u rejonu Skele, a ako prođe akreditaciju radićemo uz obodni kanal prema naselju Krk - kaže Kos.

On dodaje da je Tim Republičke uprave civilne zaštite za mašinsko uklanjanje ruševnih objekat takođe angažovan u Brodu.

- Mašina je proizvedena u Bratuncu, sve osim motora. Ovo je već treći ciklus testa proizvedene mašine. Dva puta smo to obavljali u Brodu i jednom u Modriči. Otklanjali smo manje nedostatke, ovo je završna faza i vjerujemo da će proći akreditaciju - dodao je Kos.

Prema njegovim riječima, lokalna zajednica je finansirala troškove goriva i maziva za mašinu, kao i smještaj tri operatera i vođe tima.

- Operater je vrhunski zaštićen i ne postoji opasnost da se povrijedi. Većina toga je elektronska - od protoka ulja, čitanja brzine i ostalog, kvadrature produktivnosti, tako da naši operateri imaju priliku da upravljaju mašinom visokog kvaliteta - istakao je Kos.

Stručni saradnik u Civilnoj zaštiti opštine Brod Јovan Srijemac ističe veliki značaj koji ima angažovanje Republičke uprave civilne zaštite u Brodu, posebno aktivnost na testiranju ove mašine.

- U Brodu su veliki radovi, komunalni i infrastrukturni. Na zahtjev načelnika angažovali smo tim Republičke uprave civilne zaštite za uklanjanje ruševnih objekata, kao i nastale deponije. Testirana je i mašina koja je za dvadesetak dana očistila 70.000 metara kvadratnih vegetacije na području koje je već deminirano, ali uvijek postoji opasnost od mina - kaže Srijemac.

Predstavnici opštinske Civilne zaštite navode da će mašina nakon finalne izrade biti angažovana na izgradnji i popravci vodoodbrambenih sistema, jer su velike poplave nanijele ogromnu štetu privredi i poljoprivredi Srpske zbog neadekvatnih odvodnih kanala i nasipa.

Vrijednost posla koji na ovoj mašinu obavljaju pripadnici Republičke uprave civilne zaštite je oko 15.000 KM.