latinica  ћирилица
17/10/2019 |  19:32 ⇒ 18/10/2019 | 07:48 | Autor: RTRS

Redukovan ili ne - ANP neprihvatljiv za Srpsku

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik demantovao je navode lidera SDS-a Mirka Šarovića da će SNSD pristati na godišnji nacionalni program za pristupanje NATO, ANP i da će tu namjeru kamuflirati preimenovanjem tog dokumenta. Dodik, koji je srpski član Predsjedništva BiH, ponovio je da neće prihvatiti nijedan program koji BiH uvodi u NATO. Predsjednica Srpske Željka Cvijanović upozorava da se uslovljavanjem ANP-om, pokazuje kakve su namjere prvenstveno bošnjačkih političkih predstavnika.

Ne postoji redukovani ANP i nema razgovora o tome, naglašava Dodik. Poručuje da se ne bavi manipulacijom, a lidera SDS poziva da pokaže dokument na kojem se radi, kako to tvrdi opozicija u Srpskoj. Kategorinan je da nikada neće prihvatiti nijedan program koji BiH uvodi u NATO.

- Mi taj plan nećemo prihvatiti ni sada, ni poslije formiranja Savjeta ministara. A da li je Šarović to obećao i kako je moguće da ga muslimani podržavaju da napravi većinu u Parlamentu BiH? Da li je obećao da će to uraditi kasnije? Možda, ja ne znam. Neka on kaže da nije za program i da ga neće prihvatiti ni u slučaju da se izabere novi Savjet ministara - rekao je Dodik.

Za predsjednicu Srpske Željku Cvijanović ANP je namjerno izabrana izmišljena priča da bi dugoročno bio blokiran proces formiranja vlasti, čime je iznevjerena volja građana. Taj proces, upozorava Cvijanovićeva, blokirala su politička uslovljavanja bošnjačkih predstavnika, traženje lojalnih partnera iz Srpske, a otežavaju ga, dodaje, i izjave poput Izetbegovićeve da entiteti moraju da se naviknu da im se diriguje iz Sarajeva.

- Da li to znači da se nivo BiH može konstituisati samo onda kada Bakir Izetbegović dobije saradnike iz Republike Srpske koji su njemu po volji? Ne vjerujem u taj scenario nove parlamentarne većine. Kombinatorika je moguća, ali i kada bi se tako nešto desilo, to bi bilo sve, a samo ne bi bio uspjeh - istakla je predsjednica.

Govoreći o najavi SDS-a i PDP-a da će pokušati da formiraju vlast na nivou BiH, Dodik je istakao da oni imaju matematičku priču, te da je najgora stvar u BiH da se prave matematičke priče.

- Da li će oni nešto uspjeti da dogovore sa Bošnjacima ako izbace SNSD i HDZ? SNSD i HDZ neće ući u zajedničke institucije jedni bez drugih i onda će oni doći u poziciju da izbacuju dvije najvažnije partije iz dva konstitutivna naroda. I šta će dobiti, kakvu vlast? Neka izvole. Srpska je protiv toga - naglasio je Dodik.

Srpska je jasno rekla i da je protiv Deklaracije SDA. Na taj dokument njene institucije Srpske daće adekvatan odgovor. Početkom novembra na sjednici Narodne skupštine biće razmotrena Deklaracija, ali i stanje u BiH i odnos prema institucijama Srpske.

- Bilo bi dobro da imamo jedinstvo, i ponudiću jedinstvo kao formulu za zajedničko političko djelovanje po pitanjima koja su strateški važna za Republiku Srpsku. S druge strane, nije tragedija ako ne bude jedinstva, jer smo mi i ranije važne stvari utvrđivali, a da nismo imali podršku svih partija - naglasila je predsjednica Cvijanović.

Dodik je poručio da je još ostalo da se ispoštuje parlamentarna procedura, jer se, kako kaže, materijal i poziv za posebnu sjednicu moraju dostaviti 10 dana ranije.

- To ćemo i učiniti početkom iduće sedmice. Dostavićemo sav materijal u Narosnu skupštinu - kaže Dodik.

Materijal za posebnu sjednicu Narodne skupštine, kao odgovor na deklaraciju SDA, već je spreman, a njeno održavanje zatražiće Klub poslanika SNSD-a u Parlamentu Srpske.