latinica  ћирилица
17/10/2019 |  19:34 ⇒ 21:21 | Autor: RTRS

Sjednica Vlade u Istočnom Sarajevu - najavljena izgradnja novog studentskog doma

U Istočnom Sarajevu danas je održana sjednica Vlade Republike Srpske. Odlučeno je da se u Istočnom Novom Sarajevu izgradi novi studentski dom. Utvrđene su izmjene Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Srpskoj. Na dnevnom redu bila je i inicijativa za izgradnju naučno-tehnološkog grada na teritoriji od Banjaluke do Laktaša.

Studenti u Istočnom Sarajevu dobiće bolje uslove. Iz republičkog budžeta planirano je dva miliona maraka za izgradnju studenstkog doma u Istočnom Novom Sarajevu. Studenti fakulteta koji su na teritoriji ove opštine, do kraja naredne godine, kaže premijer Radovan Višković, imaće iste uslove kao i studenti u Palama i Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Skupština grada Istočno Sarajevo dala je prijedlog da se izvrši rekonstrukcija objekta koji se nalazi u blizini gradske Skupštine koji će biti prilagođen namjenama studentskog centra.

Višković je istakao da će se na ovaj način smanjiti troškovi, jer bi u slučaju da se gradi novi objekat samo uređenje lokacije koštalo više od 500.000 KM, a postojeći objekat ima svu infrastrukturu i parking.

Na dnevnom redu Vlade i inicijativa za izgradu naučno-tehnološkog grada na teritoriji između Banjaluke i Laktaša. U planu je pokretanje pregovora sa Evropskom investicionom bankom i ostalim finansijskim institucijama kako bi se obezbijedilo potrebnih 200 miliona maraka.

- Naučno-tehnološki park bio bi u sastavu ovog grada, bile bi tu i industrijske zone, naučno-istraživački centri, sve pozvezano sa našim univerizetima i privredom - rekao je Višković.

Razvoju privrede trebalo bi da doprinesu i izmjene Zakona o javno–privatnom partnerstvu. Procedure su sada pojednostavljene jer mogu da učestvuju i fizička i pravna lica, kao i strani ulagači.

- Procjenjujemo da ćemo ovim zakonom omogućiti da javno-privatno partnerstvo u Republici Srpskoj zaživi i da time neki drugi projekti koji su zanimljivi za lokalnu zajednicu, ali i za Vladu mogu biti lakše i brže realizovani. Time se krećemo ka zacrtanom cilju, a to je jačanje privrednog i ekonomskog potencijala Srpske - dodao je Višković.

Govoreći o stanju u Rafineriji nafte Brod, premijer Višković poručuje da bi rafinerija trebalo da nakon prošlogodišnje havarije i sanacije stanja već polovinom naredne godine pokrene proizvodnju. On kaže da je u toku gasifikacija u rafineriji iz pravca Slavonskog Broda, a to je jasna potvrda da nema prekida proizvodnje.