latinica  ћирилица
17/10/2019 |  19:38 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Bihać na korak od humanitarne katastrofe

Bihać na korak od humanitarne katastrofe. Migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona eskalira, jer je broj migranata koji svakodnevno pristižu u Bihać sve veći. Vlasti Unsko-sanskog kantona još uvijek su prepuštene same sebi u rješavanju problema migranstke krize.

Zbog sve više migranata koji su okupirali grad i nalaze se na ulici, policija Unsko-sanskog kantona ih u kontinuitetu prevozi na Vučjak, jer kažu, drugog izlaza ali ni pomoći sa strane nema. Ikao je bh. ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu, Dragan Mektić izjavio da se u BiH nalzi oko 4.000 migranata, podaci koji u ovom trenutku dolaze iz Bihaća govore da se samo u ovom gradu, nalazi oko 5.000 migranata.

Ujedinjene nacije pozvale su bh. vlasti da iznađu rješenje i izmjeste migrante sa Vučjaka. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić postavlja pitanje, gdje da ih izmjeste i poručije.

- Nećemo dozvoliti da nas prevare sad pred zimu kao što su nas prošle godine porevarili kad smo ih smjestili u Biru. Neću dozvoliti nikakav privatni smještaj, da privatnici zarađuju na tome, a da štetne posljedice trpe građani grada Bihaća - kategoričan je Fazlić.

Samo prije dva dana Fazlić je u Sarajevu molio za pomoć, ali do danas odgovora nema, a ni pomoći. Zbog toga MUP Unsko- sanskog kantona, nastavlja transport svih neregistrovanih migranata, te onih koje zateknu na javnim površinama ili u divljim šatorskim naseljima, na Vučjak.

Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK kaže da je jedan broj migranata, koji su premješteni, nastavio dalje put prema zemljama zapadne Evrope, dok se jedan dio nastoji ponovo vratiti u grad.

Gradonačelnik Bihaća ostaje kategoričan u svom stavu da od ponedjeljka neće snositi troškove prevoza vode i komunalnih usluga na Vučjak. Na Vučjaku su nezadovoljni i migranti, a dodatni problem je to što i veliki broj njih ima šugu. Zdravstveni radnici preduzimaju sve mjere.

Pritisak postaje sve veći, kažu u bihaćkom Crvenom krstu.

- Mi smo trebali dobiti zadatke od državnih institucija šta da radimo na tim lokacijama. Međutim, mi smo postali nosioci migrantske krize - ističe sekretar gradske organizacije Crvenog krsta Bihać Selam Midžić.

Iz dana u dan u Bihać stigne između 100 i 150 migranata. A dok vlasti Bihaća čekaju na pomoć bh. institucija, Vučjak ostaje lokacija za zbrinjavanje svih nezbrinutih migranata.