latinica  ћирилица
17/10/2019 |  19:42 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Bileća: Od Granične policije traže da spriječe ulazak migranata

Јedina tema današnje vanredne sjednice Skupštine opštine Bileća bila je migrantska kriza koja je trenutno najveći problem. Zaključena je neophodnost uvođenja 24-časovne policijske patrole u sitničkom području, a od Granične policije zatraženo preduzimanje svih mjera radi sprečavanja ulaska migranata. Mještani, ipak, nisu zadovoljni ishodom.

Iako je danas trebalo biti govora samo o problemu u vezi s migrantima, sjednica se u većem dijelu pretvorila u politička nadmudrivanja koja nemaju nikakve veze sa aktuelnim pitanjima.

Ipak, uspjeli su na kraju da se usaglase oko zaključaka - opštinska uprava trebalo bi da imenuje člana Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata, a načelnik opštine Miljan Aleksić da formira Komisiju za procjenu štete nastale upadima migranata u kuće i druge objekte. Mještani su, kažu, očekivali više. Oni smatraju da je jedino rješenje da se migrantima obezbijedi hrana i prevoz za dalje, da se ne bi zadržavali na ovom prostoru.

Odlukom Skupštine opštine Bileća biće obezbijeđena odbrana pred nadležnim pravosudnim organima Miloradu Čomiću iz sela Todorići koji je 5. oktobra, nakon sukoba sa grupom migranata, ubio jednog od njih kojeg je zatekao u kući svog komšije.

Predsjednik Skupštine opštine Bileća Srđan Rogan rekao je da je u vezi sa ovim problemom lokalna zajednica učinila maksimalno što je mogla, te da su ostale stvari na organima bezbjednosti Srpske i BiH.

On je rekao da je MUP Srpske maksimalno angažovan u zaštiti građana, istakavši da niko ne može biti siguran zbog tolikog prisustva migranata.

Mještani bilećkih sela istakli su da migranti svakodnevno upadaju u kuće, parohijske domove, crkve, škole i lokalna groblja, izazivaju požare i pljačkaju.

Mještani mjesne zajednice Krstače i sela u okolini Bileće zatražili su u nedjelju, 13. oktobra, na protestnom skupu u selu Simijova da ih policija i lokalna vlast zaštite od migranata, kao i hitnu vanrednu sjednicu Skupštine opštine Bileća.