X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
17/10/2019 |  19:43 ⇒ 18/10/2019 | 11:19 | Izvor: RTRS

Dodik za Pečat: Raspad BiH niko ne može da spriječi (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervju za naš politički magazin Pečat da ovakva Bosna i Hercegovina ne može da opstane, jer je nastala kao eksperiment i na tom nivou ostala tokom čitavog svog postojanja.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je kaže da je BiH u stagnaciji i raspadanju i da to niko ne može da spriječi, jer ona nije nastala kao interes naroda, već kao igra i pokušaj pravljenja države.

Ističe da BiH ne treba da postoji kao država, jer je izmišljena kao dio napora određenih grupa u tadašnjoj američkoj administraciji.

- BiH, ovakva kakva je, i danas dokazuje da nije trebalo da postoji, jer bi razvoj zasebnih zajednica i država - Republike Srpske, Herceg Bosne i Bosne, bio uspješniji i imali bi daleko više napretka - smatra Dodik.

Dodik naglašava da je za to da svi konačno uvide da BiH ne može da funkcioniše bez bazičnog dogovora, da je ovakvo stanje neodrživo.

- Danas treba da se omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno da odlučuje o svom statusu, a Bošnjaci bi mogli da se organizuju u dijelu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom, te da se koncentrišu oko pomoći muslimanskih zemalja. Tako bismo bili daleko uspješniji - naglasio je on.

Dodik kaže da predsjednik SDA Bakir Izetbegović, neprestanim negiranjem ustavne strukture i nastojanjem da uništi Republiku Srpsku, vodi BiH u propast.

Ističe da Izetbegovićeva izjava da će održavati "status kvo" jer ne želi SNSD u Savjetu ministara dok ne shvate da, kako kaže, entiteti ne mogu komandovati državom, predstavlja negiranje entiteta i realnog političkog dogovora.

- Bosna i Hercegovina nije u statusu kvo, ona je u stagnaciji i raspadanju. Bakirova vizija Bosne je takva da nema Republike Srpske, jer kaže "neće nama entiteti uređivati, nego neko drugi". Ko drugi? Alah će uređivati, a ne realan politički dogovor - kaže Dodik i dodaje da status kvo potvrđuje nesposobnost BiH.

Govoreći o najavi SDS-a i PDP-a da će pokušati da formiraju vlast na nivou BiH, Dodik naglašava da oni nemaju odgovornost prema narodu i da njihovo djelovanje u Sarajevu u posljednjih pet godina, predstavlja spiralu izdaje nacionalnih interesa Srpske i omalovažavanja srpskog naroda.

- Narod mora da zna da /predsjednik SDS-a/ Mirko Šarović i /predsjednik PDP-a/ Branislav Borenović i njihovi sljedbenici vrše dodatnu produženu izdaju srpskih nacionalnih interesa. Šarovića ne zanima Republika Srpska, već samo fotelja u Sarajevu i dogovor oko toga - kaže Dodik, koji je lider SNSD-a.

Dodik poručuje da će SNSD blokirati sve procese na nivou BiH ukoliko SDS i PDP formiraju vlast mimo izborne volje građana Republike Srpske. Podsjeća da im je ponuđeno jedinstveno djelovanje svih stranaka iz Srpske u Sarajevu, ali da su to ove dvije partije odbile i izabrale Izetbegovića, ignorišući srpske nacionalne interese.

 

Lider SNSD-a pozvao je DNS da redukuje politike tako da i dalje sa SNSD-om drži vlast na nivou Republike Srpske, zajednički nastupa na nivou BiH, a da se lokalnim organizacijama ove dvije partije prepusti da dogovaraju svoju saradnju.

- Negdje će saradnje biti, negdje neće, ali to ne bi trebalo, kao ni prije, da bude razlog da se problem diže na nivo Republike Srpske - rekao je Dodik i istakao da se problem pojavio u nekim lokalnim odnosima SNSD-a i DNS-a, prije svega u Prijedoru.

- Sa DNS-om smo i ranije imali turbulentnih trenutaka, ali lider DNS-a Marko Pavić i ja smo uvijek govorili da ono što imamo na nivou Srpske ne može biti opterećeno lokalnim problemima. Postigli smo sa njima sporazum o zajedničkom radu, napravili koaliciju i definisali šta kome pripada od postavljenja. Dio je urađen, drugi dio niko ne spori i biće postavljeni - pojasnio je Dodik.

Istakao je da DNS ima određene ljude koji prave atmosferu nekih novih mogućnosti, zbog čega su i doživjeli raskol i vjerovatno će ga doživjeti još jednom ukoliko se udalje od pozicije vlasti.