latinica  ћирилица
17/10/2019 |  19:43 ⇒ 18/10/2019 | 11:38 | Autor: RTRS

Savjet ministara usvojio Akcioni plan, SDS i PDP srušili su mehanizam koordinacije

Bez saglasnosti Vlade Srpske, Savjet ministara Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu, usvojio je Akcioni plan, dokument koji je sastavni dio Mišljenja Evropske Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Euvropskoj uniji. Iz Republike Srspke jasna poruka – srpski ministri iz SDS-a i PDP-a srušili su mehanizam koordinacije i ustavne nadležnosti Republike Srpske.

Od 729 usvojenih mjera, 38 nije usaglašeno sa Republikom Srpskom u okviru mehanizma koordinacije i one ne mogu biti tretirane kao sastavni dio Akcionog plana koji je u vezi s mišljenjem Evropske uniji o BiH, stav je zvaničnika Srpske.

- Treba do kraja ispoštovati Mehanizam koordinacije koji je usvojen na nivou BiH. Samo takav dokument može imati našu podršku - prekao je predsjednik Vlade Radovan Višković.

Republika Srpska ostaje posvećena procesu evropskih integracija, ali ako neusaglašeni dokument bude poslan u Evropsku uniju, predsjednica Srpske željka Cvijanović kaže da će ih prva obavijestiti da je takav Akcioni plan nelegitiman. Prevarantski pristup svojstven je ovom Savjetu ministara, smatra predsjednica.

- To je ta Bakirova priča, da će Sarajevo komandovati Srpskom. Pa nećete komandovati, jer ste usvojili dokument bez naše saglasnosti, a u tom dokumentu se definišu obaveze koje imaju naše institucije. Nećete vi nama reći šta su naše obaveze, mi znamo šta Ustav kaže - rekla je predsjednica.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ovakav potez ministara iz SDS-a i PDP-a naziva izdajom srpskih nacionalnih i republičkih interesa. Pita kako je moguće da Savjet ministara obaveže Srpsku o pitanjima za koje, isključivo, ona ima ustavne nadležnosti.

- Oni su srušili mehanizam koordinacije i urušavaju ustavni poredak i ustavna prava Republike Srpske da o svojim ustavnim pitanjima i nadležnostima isključivo ona odlučuje. Taj akcioni plan za nas ne važi i pozivam Vladu Srpske da ga odbije - poručio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Srpski član Predsjedništva ponovio je stav da nijedna odluka ne može da dođe na dnevni red, ako prethodno nije dobijena saglasnost Vlade ili Parlamenta Srpske.