latinica  ћирилица
17/10/2019 |  19:44 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

Ministri u Sarajevsko-romanijskoj regiji: Podržati uspješna preduzeća

Ministri Republike Srpske su i danas nastavili brojnim aktivnostima u Sarajevsko-romanijskoj regiji. Razgovarali su sa načelnicima opština, direktorima javnih i privatnih preduzeća i ustanova te regije, dogovarani su konkretni projekti, tražen način da se unaprijedi privreda i poboljša standard radnika.

Stiglo je obećanje da će Vlada i resorna ministarstva maksimalno podržati sve pozitivne primjere malih i srednjih preduzeća.

Privrednici i proizvodni radnici u Istočnom Sarajevu pozdravljaju najave Vlade da će u narednoj godini za razvoj privrede izdvojiti 20 miliona maraka. Tome se raduju lokalne zajednice ali najviše zaposleni koji očekuju poboljšanje ličnog standarda.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petičević posjetio je poslovnu zonu "Vranješ" i preduzeća "Mofas" i "Edengarden".

On je istakao da fabrika "Mofas", koja je na ovom području jedina ostala iz programa metalske industrije, ima perspektivu.

Direktor preduzeća "Mofas" Milivoje Gutalj rekao je da "Mofas" oko 99 odsto proizvoda izvozi na strano tržišta, posredstvom firmi koje su u Njemačkoj.

- Ovo što danas Mofas radi predstavlja nastavak proizvodnje bivšeg Famosa, do sada uspješno opstajemo na tržištu -istakao je Gutalj i dodao da trenutno imaju oko 100 zaposlenih.

On je zahvalio Petričeviću za posjetu tokom koje je mogao da se uvjeri u kapacitete i proizvodne mogućnosti preduzeća, te istakao da je do sada bila izvanredna saradnja sa Ministarstvom i da su imali veliku podršku u rješavanju problema.

Gutalj je napomenuo da ovo preduzeće uspijeva da prevaziđe probleme koji se, prije svega, odnose na tržište i plasman, kao i obezbjeđivanje repromaterijala.

Јedan od radnika preduzeća "Mofas" Slavko Marković rekao je da posla ima, ocjenjujući da bi plata mogla da bude bolja, ali je važno da je redovna.

Milenko Vranješević, vlasnik firme "Edengarden", koja se bavi proizvodonjom velikih baštenskih suncobrana, istakao je da njegova firma u sezoni zapošljava od 60 do 70 radnika, a mimo sezone 45-50.

- Imamo predstavnike u Moskvi, Majami Biču, Londonu, većini evropskih gradova, Abu Dabiju, Rijadu. U Hong Kong svake godine izvezemo suncobrane u vrijednosti oko 50.000 KM, što je potvrda kvalitet - istakao je Vranješević i dodao da imaju veliku podršku načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo.

Resorni ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović zajedno je sa rukovodstvom Zavoda za zapošljavanje analizirao dosadašnje projekte koji su doprinijeli smanjenju broja nezaposlenih. Paljansko preduzeće “Mraz“ korisnik je podsticaja za zapošljavanje.

- Mi smo iznijeli ministru naše probleme, šta je to šta nam treba da se pojačaju kapaciteti proizvodnje i broj radnika - istakao je Milorad Kovačević, vlasnik preduzeća "Mraz".

Ministar Milunović je istakao da je od ukupno 130 radnika u ovom trenutku preko Zavoda za zapošljavanje obezbijeđen posao za 63 radnika.

- Veliko mi je zadovoljstvo što je ovo od jedne male manufakturne radionice izraslo veliko preduzeće u Palama - naglasioje Milunović.

Resorno ministro prosvjete redovno izdvaja sredstva za obnovu škola, poručila je ministarka Natalija Trivić tokom posjete jednoj od najstarijih škola u Srpskoj i BiH u Kasindolu da se stvori kvalitetnije okruženja za obrazovanje djece.

- Cilj je da se djeci obezbijedi adekvatno okruženje za sticanje znanja koje ne treba da bude reproduktivno, nego da kasnije mogu ga primijene u praksi - rekla je Trivićeva nakon sastanka sa rukovodstvima osnovnih škola "Јovan Dučić" Kasindo i "Aleksa Šantić" Vojkovići.

Dolazak Vlade u Istočno Sarajevo pokazao se kao dobra praksa da premijer i ministri u direktnom kontaktku sa lokalnim zvaničnicima, privrednicima, radnicima i običnim građanima se upoznaju sa problemima i traže najbrži nain da ih riješe.