latinica  ћирилица
17/10/2019 |  20:01 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Bijeljina: Posthumno uručeno 25 odlikovanja

U Bijeljini je uručeno 25 posthumnih olikovanja, Medalja zasluga za narod porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja Bijeljine, Zvornika, Osmaka, Lopara i Brčko Distrikta.

Zora Damjanović, koja je primila odlikovanje za svog muža Јanka koji je poginuo u sarajevskom naselju Ilijaš tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, rekla je novinarima da bol za najmilijima nikada ne prolazi, ali da je srećna što poginuli borci nisu zaboravljeni.

Odlikovanja su posthumno dodijeljena borcima iz Bijeljine Miladinu Ostojiću, Milivoju Dardaliću, Paši Dudiću, Matiji Јoviću, Zoranu Mrkajiću, Mirku Mrkajiću, Nenadu Tomiću, Zoranu Јovanoviću i Ranku Spasojeviću.

Odlikovanja su posthumno dodijeljena borcima iz Osmaka Zoranu Popoviću, iz Zvornika Iliji Laziću, Dušanu Filipoviću, Iliji Gajiću, Branku Zekiću, Јanku Damjanoviću, iz Brčkog Јovi Dragiću, Edinu Ibrahimoviću, Lazaru Lujiću, Mirsadu Lišiću, Begi Mehiću, Đoki Petroviću, a iz Lopara Vojku Periću, Dušanu Radovanoviću, Vasiliju Trišiću i Sretenu Lukiću.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorad Kojić rekao je novinarima da je ove godine donesen ukaz o posthumnom odlikovanju 130 boraca, a ukupno je do sada dodijeljeno 1.780 ovih odlikovanja.

- Na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila predsjednik Republike donosiće ukaze dok sve porodice poginulih boraca ne budu dobile odlikovanja. Na taj način želimo da odamo veliko poštovanje onima koji su najviše dali za otadžbinu - naveo je Kojić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da Grad Bijeljina neprestano pomaže u obezbjeđivanju smještaja i infrastrukture u naseljima u kojima žive boračke porodice, a samo u ovoj godini data je pomoć za 10 porodica u iznosu od 6.000 KM do 12.000 KM, kako bi obnovili objekte u kojima žive.

Јedan od prioriteta je obezbjeđivanje djeci poginulih boraca sa VSS da obave pripravnički staž, ali i da sva djeca dobiju posao bez obzira na stručnu spremu.