latinica  ћирилица
17/10/2019 |  20:32 | Autor: SRNA

Poša: EU ne može biti cjelovita bez zemalja zapadnog Balkana

Ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poša izjavio je večeras u Sarajevu da je uvjeren da porodica EU ne može biti cjelovita bez zemalja zapadnog Balkana, uključujući i BiH.
Sarajevo: Prijem povodom Nacionalnog praznika Mađarske - Foto: SRNA
Sarajevo: Prijem povodom Nacionalnog praznika MađarskeFoto: SRNA

- Aplikacijom za članstvo u EU 2016. godine BiH je postavila pred sebe ambiciozan cilj, pokazavši opredijeljenost da postane dio Unije gdje je njena prošlost i postavlja - rekao je Poša na prijemu povodom Nacionalnog praznika Mađarske kome je prisustvovao i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Poša je istakao da Mađarska podržava BiH na evropskom putu, ne samo kao članica EU, nego i kao njen pouzdan prijatelj.

- Činimo to putem naših aktivnosti koje se odnose na slanje eksperata u vezi sa EU integracijama u Ministarstvo inostranih poslova BiH, preko Tvining projekta sa podrškom EU i posredstvom Euforove misije Altea - naveo je Poša.

On je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji susjedu zapadnog Balkana, u interesu da promoviše stabilnost i razvoj u ovom regionu, kao i jačanje bezbjednosnog okruženja koje nosi mogućnost ekonomskog razvoja i demokratizaciju društva.

Prijemu su prisustvovali i ministar odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Marina Pendeš, te ambasador SAD u BiH Erik Nelson.