latinica  ћирилица
17/10/2019 |  21:37 ⇒ 21:41 | Autor: SRNA

Divjak tvrdi da je za ubistvo vojnika saznao nakon rata iz štampe

Na suđenju u predmetu "Veliki park" za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu, nekadašnji zamjenik komandanta Štaba Teritorijalne odbrane takozvane RBiH Јovan Divjak izjavio je da tokom rata nije bio upoznat da su na području sarajevskog naselja Dobrinja zarobljeni vojnici ЈNA, te da je nakon rata iz štampe saznao za njihovo ubistvo.
Optuženi u predmetu "Veliki park" Dragan Vikić i njegov branilac Fahrija Karkin - Foto: SRNA
Optuženi u predmetu "Veliki park" Dragan Vikić i njegov branilac Fahrija KarkinFoto: SRNA

Divjak, koji je svjedok Tužilaštva, tvrdi da se ne sjeća akta Ministarstva odbrane i Štaba Teritorijalne odbrane od 21. maja 1992. godine koji su potpisali komandant Štaba Hasan Efendić i ministar odbrane Јerko Doko, koje mu je pokazala tužilac Vesna Ilić, u kojem je navedeno da je za vrijeme oružane borbe zarobljeno osam vojnika ЈNA na području Dobrinje, koji su pušteni, te da se o njihovoj sudbini ništa ne zna.

Divjak je rekao da se ne vidi ko je sačinio dokument koji mu je predstavljen, te dodao da su o ovom dokumentu trebali biti upoznati on i Stjepan Šiber, koji je takođe bio zamjenik komandanta Teritorijalne odbrane, prenosi Birn.

Drugi svjedok Tužilaštva nekadašnji analitičar vojne problematike u Štabu Vrhovne komande takozvane ABiH Husnija Sejdinović je, nakon što mu je predstavljena informacija Štaba od 25. maja 1993. godine, koja se bavila bivšim pripadnicima "Јukine jedinice", a u kojoj se navodi "da je Nermin Uzunović, po izjavi jednog pripadnika bivše Specijalne brigade, strijeljao šest četnika kod Doma policije", potvrdio da je njegov Štab tu informaciju dobio iz Službe vojne bezbjednosti Prvog korpusa.

Svjedok je potvrdio i da im u toj informaciji nije navedeno ime pripadnika koji je izjavio da je Uzunović strijeljao, ali da je Služba bezbjednosti Prvog korpusa znala ko je ta osoba.

- Moralno i profesionalno pravilo je da se zaštiti čovjek koji je dao takvu informaciju - rekao je Sejdinović.

Na pitanje odbrane da li je Јuka Prazina pripadao Odredu kojim je komandovao optuženi Vikić, svjedok je rekao: - U nekoj ideji da, ali stvarno nikada.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji se prije promjene imena zvao Senaid Čavčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani da je osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti zarobljeno u sarajevskom naselju Dobrinja kada im se pokvario transporter.

Prema optužnici, oni su bili informisani da su zarobljeni vojnici ЈNA stavljeni pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, a potom izvedeni u Veliki park, blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalima još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. oktobar.