latinica  ћирилица
18/10/2019 |  08:10 ⇒ 10:26 | Autor: TANЈUG

Neizvjesna sudbina Albanije i Sjeverne Makedonije

Lideri EU na samitu u Briselu satima traže zajednički jezik kada je riječ o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Diplomatski izvori navode da zemlje članice pokušavaju da dođu do zajedničkog teksta zaključaka kojim bi se poslala pozitivna poruka zemljama kandidatima, ali ne i dalo zeleno svjetlo za početka pristupnih pregovora.

Razgovori EU lidera o proširenju i procesu pristupanja Uniji počeli su nešto iza sedam časova uveče, a zajedničkog stava nije bilo ni nakon ponoći.

Iako veliki broj zemalja EU smatra da bi trebalo početi pristupne pregovore i sa Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom, grupa zemalja među kojima su Holandija, Danska i Španija zalaže se za otvaranje pregovora samo sa Skopljem, navode izvori sa sastanka.

Istovremeno, Francuska, Italija i Njemačka odbacuju ideju razdvajanja početka pregovora Tirane i Skoplja.

Francuska se pored protivljenja otvaranju pregovora sa obje zemlje zalaže i za promjenu metodologije procesa pristupanja.

Izvori iz Evropskog savjeta kažu da zemlje članice na prvom mjestu Francuska, Nemačka, Holandija i Danska pokušavaju da usaglase tekst koji bi odložio pristupne pregovore Albanije i Sjeverne Makedonije za 2020. godinu, ali i pokušao da ''ohrabri'' ove dvije zemlje.

Pitanje proširenja je bila je prva tačka razgovora lidera tokom večere u Briselu, odmah nakon usvajanja sporazuma o Bregzitu.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ovo pitanje uvrstio je na agenda samita EU nakon neuspjeha evropskih ministra da postignu konsenzus oko novih koraka u pristupnom procesu Skoplja i Tirane.

Iz finskog predsjedavanja EU kažu da su zemlje članice razmatrale sve moguće opcije, među kojima i razdvajanje početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije, kako bi postigle bilo kakav napredak.

Francuska je i tom prilikom ostala pri poziciji da ni jedna ni druga zemlja nisu ispunile uslove za početak pregovora, ali i da se cijeli proces pristupanja treba reformisati prije nastavka integracija zemlja koje žele da postanu nove članice Unije.