latinica  ћирилица
18/10/2019 |  09:45 | Autor: SRNA

Investirano u infrastrukturne projekte u opštini Rogatica

U opštinu Rogatica od 2006. godine do danas uloženo je više od 56,6 miliona KM po različitim osnovama, dok je oko 25,5 miliona KM plasirano kroz kredite Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Kada je riječ o donatorskim sredstvima Vlade Srbije, ove godine odobreno je 391.166 KM /200.000 evra/ za projekat "Rekonstrukcija škole i dvorane", te po 100.000 KM za izgradnja pješačke staze uz put R-450 i za rekonstrukciju objekta Srednje škole "27. januar".

Iz sredstava klirinškog duga izdvojeno je 200.000 KM za izgradnju lokalne putne infrastrukture na području opštine Rogatica, rekli su Srni u Vladi Republike Srpske.

U okviru projekta hitne mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj, izvršena je regulacije rijeke Rakitnice, a vrijednost radova bila je 2.934.000 KM.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske realizovalo je prvu fazu Projekta "Energetska efikasnost u BiH" koji se finansira kroz kreditno zaduženje Republike Srpske prema Svjetskoj banci.

Projekat je postao operativan 27. maja 2015. godine, kada je i zvanično počela njegova realizacija, a završava se 31. decembra ove godine.

S obzirom na ostvarene rezultate predloženo je da se nastavi sa sličnim aktivnostima kroz dodatno finansiranje iz sredstava zajma Svjetske banke.

Narodna skupština Republike Srpske je 29. maja ove godine odobrila dodatno zaduženje u iznosu od 10.910.796 evra, što je 40 odsto od ukupnog iznosa zajma za BiH.

Sporazum o zajmu između BiH i Svjetske banke potpisan je 18. januara ove godine, ali još nije ratifikovan, tako da realizacija projekta nije počela.

U svrhu sačinjavanja liste objekata za koje je potrebna rekonstrukcija, Ministarstvo je uputilo zahtjev svim opštinama i gradovima u Republici Srpskoj da kandiduju prioritetne objekte.

Opština Rogatica je kandidovala tri javna objekta, a Upravljački odbor projekta izabraće koji će biti rekonstruisani.

Na području opštine Rogatica radi Mesna industrija "Vizion", koja je registrovana od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za obavljanje djelatnosti: klanje papkara, rasijecanje i prerada mesa i izrada proizvoda od mesa.

Trenutno zapošljava više od 50 radnika, a svoje proizvode /svježe meso, polutrajne i trajne proizvode od mesa/ "Vizion" plasira na tržištu Republike Srpske, kroz maloprodajne objekte u Rogatici, Sokocu, Palama, Bijeljini i Foči.

Planiran je izvoz u zemlje potisnice CEFTA sporazuma za koje im je nadležno ministarstvo izdalo garancije. Mesnu industriju "Vizion" posjetila je i inspekcija Ruske Federacije, pa je ovo preduzeće u postupku pripreme za izvoz mesa u tu zemlju.